ye-logo.v1.2

У «Чкальнику» співатимуть. Кіно відсунуть?

Культура 3172
Фото: Євгенія ДОРОФЄЄВА

У міській раді знову, вже вкотре, заговорили про подальше функціонування найстарішого кінотеатру в місті.

Розпорядження про створення робочої групи Хмельницький міський голова Сергій Мельник
підписав 14 березня. Робоча група, до якої увійшли чотирнадцять осіб, вивчатиме роботу міського
комунального підприємства, і до 10 квітня повинна подати пропозиції щодо подальшої його роботи.
До комісії увійшли спеціалісти управління культури та архітектури, а також економісти та юристи.

«Головна мета створення робочої групи – визначити цільове призначення приміщення кінотеатру і шукати інвестора, – стверджує Григорій Давиденко, заступник міського голови і голова робочої групи. – Але умова – не змінювати цільового призначення, тобто, ті ідеї, які колись обговорювалися, про відкриття на місці кінотеатру різноманітних розважально-торгових центрів, відпадають одразу». 
Вперше про долю найбільшого у місті кінотеатру заговорили ще на початку нового тисячоліття. Тодішній міський голова Михайло Чекман не задовольнив бажання фірми «Кінопалац» взяти кінотеатр в оренду. Згодом і фірма «Схід-Захід» залишилася «при своїх інтересах», коли теж виявила бажання орендувати відомий у народі «Чкальник» (до 1992 року кінотеатр носив ім’я Чкалова). Не дозволяли міські керманичі і фірмам, які пропонували викупити кінотеатр. Серйозно про зміну статусу заговорили тоді, коли у грудні 2004 року, після рішення міськвиконкому, на розгляд сесії під головуванням тодішнього міського голови Миколи Приступи, винесли питання про «припинення діяльності міського комунального підпри­ємства кінотеатр ім. Шевченка, шляхом його реорганізації через приєднання до товариства з обмеженою відповідальністю «Плаза». Тоді ж, на виконкомі, цілісний майновий комплекс кінотеатру ім. Т. Г. Шевченка передали ТОВ «Плаза» в оренду на п’ять років.
«Тоді, коли кінотеатр перейшов до орендарів, він був рентабельний, – стверджує Наталя Семенюк, директор кінотеатру, – а коли в липні 2009 року нам його повернули, він був у жахливому стані. Ми власними силами робили ремонту всіх приміщеннях: фарбували підлогу, білили стіни. І на кінець року вийшли з прибутками. Минулий рік – теж. Хоча, вже влітку минулого року я почала писати листи-звернення у всі можливі інстанції,  говорила на прийомах про те, що потрібно переходити на формат 3D. Вже тоді, в кулуарах велися розмови про відкриття у місті ще одного сучасного кінотеатру. Коли в грудні минулого року відкрили одразу два кінотеатри у форматі 3D, то ми це відчули вже з перших днів. Тому, якщо не вжити заходів і не працювати на розвиток зараз, то виникає питання: «а для чого було повертати його у комунальну власність?».
Представники новоствореної робочої групи кажуть, що мова справді йде про відновлення роботи кінотеатру, але, можливо, в іншому статусі. Альбін Тарчевський, начальник міського управління культури каже, що робоча група поки не збиралася, але від управління культури він вноситиме пропозицію про створення на базі кінотеатру культурного центру. «У нас є чимало муніципальних колективів, які «туляться» у різних установах. То чому б не зібрати їх усіх в одне приміщення, дати нормальні умови для роботи, щоб були зали для виступів, репетицій?». Таку ж думку висловив і Дмитро Шевченко, депутат міської ради, голова комісії з гуманітарних питань міського комунального підприємства. «Робоча група має вивчити те, наскільки кінотеатр використовується за призначенням, і чи використовується в повній мірі весь потенціал, – повідомляє Дмитро Валерійович. – Можливо, буде розглядатися питання про створення чогось, на кшталт кіноконцертного залу. Адже, міський будинок культури – самі бачите в якому стані». Проте, ніхто з керівників не наважився сказати, чому минулого року не було коштів для переобладнання кінотеатру, а цього року ведуться розмови одразу про створення культурного центру. Адже, якщо пропозиція управління культури буде підтримана, то у кінотеатрі функціонуватимуть три зали: найбільший, той, у якому сьогодні «крутять» кіно, на 500 місць, переобладнають під концертний, а на другому поверсі – два менших кінозали у форматі 3D. Хоча, Григорій Давиденко зазначив, що цього року якихось радикальних змін у роботі кінотеатру не буде навіть, якщо знайдеться бажаний інвестор. Але забезпечувати функціонування міська рада буде. Зокрема, серйозно говоритимуть з тими підприємцями, які орендують приміщення, але нерегулярно або ж взагалі не сплачують орендної плати.

ДЕЖАВЮ?

У 2005 році, коли серйозно заговорили про реконструкцію кінотеатру, генеральний директор TOB «Плаза» Тетяна Мага, теж саме говорила про створення культурно-розважального комплексу шляхом реконструкції кінотеатру, але тоді він мав бути ще й торговельним центром. «При створенні цього комплексу будуть використовуватися сучасні технології та новітні досягнення в сфері кінопрокату та індустрії розваг, – коментувала плани стосовно кінотеатру пані Тетяна (газета «Місто», №1 за 13 січня 2005 року). – До складу комплексу, за нашою задумкою, входитимуть 2 кіно-театральні зали (червоний на 360 місць та синій на 100 місць), зал казино, зал ігрових автоматів, зал розважальних автоматів, буфет та місця громадського харчування, ресторан на два рівні. 3агальна сума інвестицій, яку планується вкласти у реконструкцію кінотеатру – 6 мільйонів 182 тисячі гривень».

ДО РЕЧІ

Переобладнання кінотеатру ім. Т. Г. Шев­чен­ка у формат 3D було одним із пунктів передвиборчої програми тоді ще кандидата на посаду міського голови, Сергія Мельника. А Альбін Тарчевський, тоді ще кандидат у депутати міської ради, у своїй передвиборчій програмі взагалі цей пункт помістив у розділ «Гарантую».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую