ye-logo.v1.2

«Бій з тінню» і очищення від гріха: у Хмельницькому стартувало «Відлуння»

Культура 2869
Головний герой «Бою з тінню» намагається примиритися з власними помилками й вбивством колишнього кумира
Головний герой «Бою з тінню» намагається примиритися з власними помилками й вбивством колишнього кумира. Фото: автора

Впродовж фестивалю моновистав виступлять актори з шести країн світу.

Вчора, 8 червня, у монотеатрі «Кут» розпочався міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Презентувати свої вистави на фестиваль завітали актори з Чорногорії, Вірменії, Литви, Казахстану, Ізраїлю, Іспанії, а також три митця з Києва. Одна з головних родзинок «Відлуння» — постановки проходять рідними мовами акторів.

Перед безпосереднім відкриттям фестивалю ведучі презентували глядачам всіх учасників фестивалю. Також зі сцени пролунало кілька подяк і побажань. Зокрема, директор фестивалю Володимир Смотритель розповів про унікальність «Відлуння».

«Такі фестивалі важливі для кожного поціновувача театру. Я вірю, що «Відлуння» вже стало однією з мистецьких родзинок Хмельницького. Я живу вірою, що наше місто матиме саме такий духовний стрижень», — підкреслив Володимир Смотритель.

Фестиваль відлуння у Хмельницькому

«Я живу вірою, що наше місто матиме духовний стрижень», — Володимир Смотритель.

Після завершення урочистостей безпосередньо розпочався показ вистав. Перший день «Відлуння» традиційно стартував з показу української моновистави. Цього разу на сцену вийшов актор київської театральної майстерні «Сузір’я» Володимир Голосняк. Він презентував постановку «Бій з тінню», яка створена за романом сербського письменника Драгослава Михайловича «Коли цвіли гарбузи». До речі, сама книга, опублікована у 1968 році в Югославії попри дев’ятирічну заборону, стала культовою на батьківщині як і її головний герой боксер Люба Сретенович.

Дія вистави розгортається в Югославії в роки Другої світової війни та після її завершення. Воєнна жорстокість просочується у мирне життя людей та отруює їх життя. Люба Сретенович розповідає про свою долю — роки війни, родину, кар’єру боксера й службу в армії, після якої йому довелося втекти з рідної Югославії.

«Бій з тінню» — це надзвичайно важка вистава в емоційному плані. Головний герой намагається примиритися зі собою, власними помилками й вбивством колишнього кумира Столе Апаша, який зґвалтував сестру Люби Сретеновича й та покінчила з собою. Фактично власною сповіддю боксер хоче очиститися від вчиненого гріха, осягнути межу між помстою та прощенням.

Фестиваль відлуння у Хмельницькому

Акторська гра киянина Володимира Голосняка вражала невимовною експресією.

Емоційності додає й сама специфіка моновистав. В цьому театральному жанрі грає лише один актор і він має викладатися наповну. Тому глядач пропускає через себе всю його експресію, що робить відвідання подібних фестивалів незабутнім досвідом.

Сьогодні, 9 червня, у «Куті» хмельничани можуть побачити дві іноземні вистави: о 16:00 «Остання година Негоша» чорногорця Слободана Маруновича та о 19:00 «Князь Мишкін» вірменина Армена Кушкяна. Відповідно постановки звучатимуть чорногорською та вірменською мовами. Проте перед початком театрального дійства глядачам розкажуть про сюжет вистав.

Нагадаємо, «Відлуння» у Хмельницькому триватиме впродовж 8-12 червня на базі хмельницького монотеатру «Кут». Вартість квитків за один вечір — 50 гривень. Абонемент на весь фестиваль — 200 гривень.

Розклад вистав.

Читайте також: Куди поїхати у червні: найгарячіші фестивалі в Україні

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую