ye-logo.v1.2

Самчиківським розписом прикрасили школу в Греції

Культура 3142
Стіну самчиківкою розмалювала українська художниця
Стіну самчиківкою розмалювала українська художниця. Фото: facebook.com/UAMAZEart/

Стіну розмалювала українська художниця.

Відроджений на Хмельниччині народними майстрами автентичний розпис подорожує не лише Україною, а й світом. Арт-об’єкти, прикрашені самчиківкою, нині є в Києві та інших містах України. Розписані нею і хати в Самчиках в рамках проекту «Нове життя самчиківського розпису». А віднедавна цими колоритними малюнками прикрасили одну зі шкіл в Греції.

Про це на сторінці у фейсбуці розповіла заслужена артистка України та радник міністра культури Анжеліка Рудницька, яка підтримує відродження самчиківського розпису. Розписала самчиківкою стіну в школі художниця Елеонора Петровська.

«Сьогодні ми відкрили стіну, розписаною самчиківкою у грецькій школі №86 в Афінах. Директорка школи Наташа Канело зібрала малюків ми дружно зробили фінальні штрихи у розписі і тепер стіна з українським колоритом радуватиме діток».

Нагадаємо, Самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Читайте також: Мистецька родзинка України: у Самчиках створюють арт-село.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую