ye-logo.v1.2

Про війну, поезію та кіно: творча зустріч з Сергієм Жаданом у Хмельницькому

Культура 3466
Сергій Жадан декламував вірші та розповів над чим зараз працює
Сергій Жадан декламував вірші та розповів над чим зараз працює. Фото: автора

Більшість творів, які продекламував автор, були присвячені подіям на Сході України.

Сьогодні, 1 вересня у Хмельницький з творчим візитом приїхав сучасний український письменник та громадський діяч Сергій Жадан. У вечері він у складі гурту "Жадан і Собаки" виступить на сцені фестивалю "Республіка". Та перед виступом письменник у місцевій книгарні зустрівся з поціновувачами його творчості та журналістами. За пів години до початку вільних місць у залі вже не було, містяни нетерпляче очікували на гостя.

Розпочав письменник з поезії: прочитав шанувальникам твори з попередніх збірок та нові роботи, зокрема з нової збірки, яка готується до виходу вже навесні наступного року. Більшість творів, які продекламував автор, присвячені подіям на Сході України. На питання чому, Сергій торкається саме цієї теми, автор відповів: "Тому що для мене це зараз найболючіша і найважливіша тема. Взагалі, вірші - це своєрідний щоденник, ти пишеш про те, на що реагуєш, те що висить в повітрі для тебе".

Шанувальників творчості Жадана, цікавили його майбутні проєкти. Він розповів, що зараз працює над п'єсою і готується почати новий прозовий твір. Поговорили з Сергієм Жаданом і про кіно. Літератор має на меті продовжити роботу у напрямку кінематографії. Обговорюючи український фільм Ахтема Сеїтаблаєва "Кіборги", зокрема про те, наскільки він зображає дійсність, Сергій Жадан, сказав: "Мені здається зі всього, що я бачив про російсько-українську війну, цей фільм найбільш адекватний і чесний. І всі діалоги та суперечки найбільш чітко показують настрої в українському суспільстві і настрій в армії. Ну принаймні те що я бачив на фронті і в армії. Критики кажуть що у фільмі забагато розмов, мені так не здається. Це така річ яку на сьогодні в мистецьких творах оминають. Те що зараз є схоже на плакатну, шаблонну реальність. Армія, дещо ідеалізована, відірвана від суспільства, закрита яка живе своїм життям. Натомість мені завжди здавалося що збройні сили це віддзеркалення нас і вони такі ж як і ми. Зі своїми суперечностями, проблемами, своїми травмами, самовпевненістю, своєю вірою і цієї віри в них рівно стільки як у нас, як у суспільстві. І мені здається що у "Кіборгах" це дуже делікатно показано".

Також Сергій Жадан анонсував свій наступний приїзд у Хмельницький у рамках перекладацького фестивалю "Translatorium", який відбудеться на початку жовтня.

Розпочав письменник з поезії, прочитавши шанувальникам твори з попередніх збірок та нові роботи
За пів години до початку вільних місць у приміщенні вже не було
Насамкінець Сергій Жадан підписав книги усім охочим

Читайте також: Перший перекладач творів Кобзаря навчався у Меджибізькій фортеці

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую