ye-logo.v1.2

Хмельницький театр онлайн: які вистави покажуть цього тижня

Культура 2955
Прем
Прем'єра п'єси «Республіки на колесах» відбулась у 2015 році. Фото: з архіву

Запланували показ у четвер та неділю.

Хмельницький театр імені Михайла Старицького у зв’язку із запровадженям карантину транслює вистави онлайн. Цього тижня вони відбуватимуться у четвер (26 березня) та неділю (29 березня). Перегляд безкоштовний і побачити їх можна на каналі театру в Ютубі. Початок о 18.00.

Трансляції відбуватимуться уже не вперше. Усі охочі уже могли переглянути постановки «Великодушний рогоносець» та «Ханума». На черзі у четвер вистава «Скупий» і у неділю «Республіка на колесах»

«Вистави онлайн - це зовсім інший формат роботи, не традиційний для театру. Фактично, це онлайн-трансляція архівних вистав, які глядачі вже не зможуть побачити на сцені театру. Звичайно, це зовсім не те, що дивитись виставу в театрі в реальному часі. Але зараз такий період, що усі колективи змушені працювати дистанційно. Тому, вважаємо, це найкращий вихід», - розповідає керівник літературно-драматичної частини обласного театру Марина Бортник-Гулевата.

За її словами, реакцію глядачів, хоч не побачать артисти в живу, але вона є в онлайн чаті, де усі, хто разом дивиться виставу, коментують побачене. А це до речі, не реально робити в театрі. Бо ж в театрі, якщо будеш коментувати побачене - заважатимеш іншим глядачам.

Комедія «Скупий»

П'єса «Скупий» Жана-Батиста Мольера – це одна із безсмертних комедій, якій понад 350 років. Режисер-постановник Володимир Борисяк своєю постановкою відтворює сучасний погляд на історію безглуздого батька – Гарпагона, який своєю жадібністю, егоїзмом заважає щастю власних дітей. Гроші дають Гарпагону можливість панувати над своїм будинком, за допомогою яких він створює атмосферу терору.

Вистава "Скупий" Фото:akademteatr.com.ua
У головній ролі Гарпагон — літній батько дорослих дітей.Фото: akademteatr.com.ua

В результаті в родині відбувається недовіра один до одного… Страх перед Гарпагоном створює напругу між усіма персонажами. Деякі навіть намагаються повстати проти його волі… Невже гроші – це така вже величезна життєва цінність, що варта краху сімейним взаєминам?

У головній ролі Гарпагона – заслужений артист України Микола Валівоць, Жак (Пафреж) – артист Василь Шпунт, Ансельм – заслужений артист України Ігор Сторожук, заслужений артист України Олександр Топоринський, Комісар – артист Дмитро Олійник, артист Володимир Веляник

«Республіка на колесах»

Український драматург Яків Мамонтов (1888-1940) присвятив свою трагікомедію «Республіка на колесах» буремному 1919 року, коли одна влада змінювала іншу, а народ лише встигав пристосовуватися. Вистава підіймає багато болючих питань та показує багато типів характерів (грає увесь творчий склад, і яскраві характери мають не лише головні персонажі, а й другорядні).

Вистава "Республіка на колеса".Фото: akademteatr.com.ua
Трансляцію вистави можна побачити онлайн. Фото: з архіву

У п'єсі зображено як під час революції народжуються оратори та псевдогерої, як люди ласі до влади та наживи, схильні до хабарництва та бюрократії, як швидко вони можуть змінити власну думку та політичні вподобання, на що здатні заради того, щоб вижити чи поживитися... Вона — посібник з вивчення характерних рис народу, який живе емоціями і пристрастями, а не розумом, звинувачує у бідах інших і наостанок, втомившись від демократії чи анархії, просить «хоч поганенького царя».

Режисер-постановник - Анатолій Пундик. У ролях Андрій Дудка – заслужений артист України Микола Валівоць, Санька Хапчук – заслужений артист України Степан Бортнічук, Фенька – Сніжана Туткевич-Самойлова, Іван Кудалов – Олександр Топоринський, Панотець Гервасій – Дмитро Олійник та інші.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую