ye-logo.v1.2

У Хмельницькому прозвучать «Діалоги війни»

Культура 1841
Подібні проєкти – арт-терапія для людей, які втратили своїх рідних на війні
Подібні проєкти – арт-терапія для людей, які втратили своїх рідних на війні. Фото: з архіву

Вистава-сповідь буде у новому форматі.

Два роки підряд в обласному центрі у День пам’яті Героїв Небесної Сотні презентували вистави-сповіді людей, в життя яких увірвалася війна. Після того театралізований проєкт, в якому персонажі розповідають реальні історії про війну, вирішили зробити постійним.

Вперше «Монологи війни» прозвучали два роки тому. Тоді героями вистави стали чоловіки-військовослужбовці, які поділилися з хмельничанами спогадами про війну. Торік у Хмельницькому свої історії розповіли шість жінок, життя яких назавжди змінила війна: дружина загиблого на війні захисника, матір, яка втратила на Сході свого сина, сестра, яка залишились без брата через війну, волонтерки та учасниця АТО і ООС. Це була друга вистава у рамках проєкту.

Тепер режисери готують нову виставу «Діалоги війни». Хоча цього разу її формат змінять, основними цілями проекту залишаються арт-терапія для учасників дійства та актуалізація уваги суспільства на темі війни.

«Це будуть не психологічні, а ідейні, політичні діалоги. Кістяк цієї вистави – алегоричні образи «ватника», сепаратиста, тобто якогось ворога. Вони задаватимуть провокаційні питання чоловікам, жінкам, воїнам, а ті їм відповідатимуть. Плюс теж буде театралізація, - розповідає автор ідеї, режисер Володимир Павловський. – Це не буде схоже на попередні «Монологи війни». Тут монологи будуть як відповіді, але це будуть метафори, алегорії».

Частина учасників, які виступатимуть на сцені, вже брали участь у попередніх виставах. Однак цього разу вони виступлять в іншій іпостасі. З’являться також й нові герої. Як зазначає режисер, у «Діалогах» візьмуть участь військові капелани, сім’я волонтерів.

«У мене є ідея, а як вона повернеться, залежить від учасників. Вони пишуть сценарій, а ми його скріпляємо в єдину концепцію», - пояснює Володимир Павловський.

Традиційно виставу готують до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, однак через карантин плани можуть корегуватися.

До теми: Світові п’єси в одній виставі. у Хмельницькому готують незвичний театральний проєкт.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую