ye-logo.v1.2

Три фольклорні колективи з Дунаєвеччини потрапили до унікального проєкту

Культура 2882
До свого репертуару колектив зібрав співанки з усієї околиці й виконує їх виключно так, як співали колись бабусі-прабабусі
До свого репертуару колектив зібрав співанки з усієї околиці й виконує їх виключно так, як співали колись бабусі-прабабусі. Фото: з архіву колективу «Бобравка»

«Поліфонія» має за мету дослідити, зберегти та презентувати живу пісенну традицію українського села.

Три фольклорні колективи з сіл Лисець, Держанівка та Рачинці Дунаєвецької об’єднаної громади взяли участь у міжнародному проєкті «Поліфонія», котрий має за мету дослідити, зберегти та презентувати живу пісенну традицію українського сільського середовища.

«Запис пісень, які виконував наш колектив, тривав близько чотирьох годин, - розповіла сайту «Є» Леся Скіп, керівник фольклорно-етнографічного ансамблю «Бобравка», директор Лисецького будинку культури. – Фольклористів цікавили дуже давні пісні, обрядові – від Різдва і аж до того ж Різдва. Загалом, надзвичайно цікаво було взяти участь в такому проєкті. Жінки з нашого колективу дуже люблять пісню. Усі пісні «Бобравка» виконує акапельно. До свого репертуару зібрали співанки з усієї околиці, притаманні тільки нашій місцевості, і виконуємо їх виключно так, як співали колись бабусі-прабабусі».

Згодом відео з записом піснень, виконаних колективами, будуть занесені на інтерактивну мапу фольклорної музики України. Її створення відбувається в рамках міжнародного культурного співробітництва Угорщини, Франції та України. Під час фольклорних експедицій за допомогою сучасних технологій записуються українські народні пісні та викладаються у вільний доступ на онлайн-ресурсі проекту. Так створюється початкова база. Потім кожен матиме змогу додавати свій унікальний матеріал. У такий спосіб планують показати поліфонію України.

Раніше до проєкту «Поліфонія» уже потрапили два співочі села з нашої області – це Зелені Курилівці та Велика Кужелева.

«Давні пісні – справжній скарб, який дуже б хотілося передати і молодшому поколінню, - каже Леся Скіп. – Збирати та зберігати традиції наших предків, пісні і перекази, обряди та звичаї дуже важливо. Адже розгубити їх легко, а от згадати та відтворити – справа не одного дня».

Чимало давніх пісень учасниці колективу «Бобравка» відшукали у старих пісенниках ще своїх мам, тож багато забутих співанок пригадали саме завдяки тим записам. Костюми пошили також автентичні – за старими фотографіями та знахідками з бабусиних скринь. Нині «Бобравка» бере участь в етнофестивалях та прагне, щоб їхню пісню почуло якомога більше людей.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую