ye-logo.v1.2

Вісімнадцяте «Розкуття» відлунало у Хмельницькому

Культура 3393
Фото: Віктор Цимбалюка

Всеукраїнський фестиваль мономистецтв – дійство, яке можна назвати родзинкою нашого невеликого міста

Не зважаючи на те, що фестивалем опікується міський голова Сергій Мельник, Володимир Смотритель говорить тривожні слова: «Я боюсь, що фестиваль, який раніше тривав 8 днів, а тепер 3, згодом триватиме 1 день…» І це – печальні реалії… Чомусь не всі учасники, які зголосилися приїхати – приїздять… Люди – не йдуть. Володимир Петрович каже: «Мені здається, що ми перетворюємось на юрбу… Юрбу, основними потребами якої є їсти і пити…» А чим же душу годувати будемо? І хоч ці слова відчаю не стосувалися відданих фестивалю глядачів, які прийшли, аби посмакувати і втамувати спрагу душі, все одно прикро… А подивитися було на що!

26 травня, четвер. Поезія.

Номінація «Поезія» зібрала 11 (!) подільських поетів, 7 з яких об’єднані Хмельницькою літературною спілкою «Поділля». Володимир Пугачов, Олександр Босенко, Любов Сердунич, Віталій Михалевський, Микола Хоружий, Фелікс Туровський, Анатолій Ненцінський, Ольга Лихогляд, Володимир Ярчук, Олександр Рибак, Олена Ткачук. Вів вечір телеведучий Євген Семенюк. У кожного з глядачів були свої фаворити.
27 травня, п’ятниця. Барди.
За традицією, бардівську сторінку відкриває хмельничанин. Цього року ним став Олександр Малюк.
Двоє львів’ян – Олег Боднар і Оксана Романів, стали справжньою окрасою «Розкуття-2011». У піснях Олега – юнацька наївність і романтизм, у піснях Оксани – тонка філософія, бароко і ностальгія в дусі Матвєєвої та Брод­ського, а гітарний акомпанемент – справжній плач, ніби скрипка грає…
Ну, а потім був справжній фурор, бомба, вінець гітарної і виконавської майстерності. І все це подарували нам кияни Ігор Якубовський та Сергій Мороз, які виступали у номінації «На біс».
Тут потрібно дещо пояснити: у 2000 році ними був створений дует «Простір музики». Основною ідеєю проекту, за словами самих же музикантів, стала популяризація «мистецтва, яке надихає». Хлопці не обмежуються лише класичним «бардівством». Епічна балада, тендітний вальс, сповідальний романс, лірична філософська мініатюра, пружна баркарола, енергійний бароко-рок, темпераментний рок-н-рол, пейзажна елегія – ось жанри, до яких звертається дует. Хочете почути пісню українською чи російською – не проблема! Хочете народну – ось, хочете блюз або джаз – будь ласка!
Найближчим часом у Хмельницькому відбудеться повноцінний концерт «Простору музики», на який обов’язково слід прийти.
Знову 27 травня. Інструментальна музика.
Першим був хмельничанин Олександр Ролдугін, прекрасний гітарист, якому зіграти на гітарі як Джо Сатріані – раз плюнути! І це не професійний гітарист, а любитель, але такий, що будь-якому профі фори дасть… Він продемонстрував справжню гітарну майстерність як на електричній, так і на акустичній гітарі.
Потім публіку порадували: місцевий поет Андрій Дюк, клавішник Віктор Відоменко, (Москва-Хмельницький) бас-гітарист, хмельничанин Олександр Менс, барабанщик Василь Шаповалов (Москва). Спочатку гуртом, а потім поодинці вони продемонстрували публіці свою творчу майстерність… Концерт вийшов на славу…
28 травня, субота. Гумор, сатира, оригінальний жанр.
Було помітно, як Володимиру Смотрителю, через те, що люди, які мали б приїхати на фестиваль, не приїхали, довелося на ходу вносити корективи у сценарій. І тут на виручку прийшов «нікому не відомий поет Невчук», якого майстерно зіграв Йосип Осецький, зачитавши «окремі заголовки зі своєї Геніади-Геніїди», чим дуже потішив публіку. Порадували глядачів хмельничани Микола Мохнач і Сергій Вознюк, які подарували зі сцени чимало влучних гуморесок на тему нашого не дуже солодкого життя, закликаючи сміятися, не зважаючи на що… Крапку поставив надзвичайно талановитий і артистичний полтавчанин Віктор Сахно, який працює у жанрі ілюзії. Публіка, особливо діти, які асистували йому на сцені, були в захваті від трюків юного маестро… Гроші, карти, кулька – усе це, за допомогою чарівного пилу, чарівних слів та віри у диво щиро тішили нас…
У планах у Володимира Смотрителя – відродити гарну традицію «Слідами «Розкуття». Згідно задуму маестро, у Хмельницькому щоквартально збиратимуться члени розкутівської сім`ї усіх жанрів і радуватимуть нас своєю творчістю… На славу України!
Вірю: усе це – буде…
Віктор Цимбалюк, голова літературної спілки «Поділля».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую