ye-logo.v1.2

Хмельничанин створив унікальний музей вибухівки (ФОТО)

Культура 3587
Усі експонати перебувають у небойовому стані
Усі експонати перебувають у небойовому стані. Фото: автора

Колекцію вибухових пристроїв Євген Гук збирав протягом 15 років.

У Хмельницькому діє незвичайний музей еволюції мін. Як розповідає колишній військовий сапер, офіцер-десантник Євген Гук, зібрана колекція вибухових пристроїв унікальна та єдина в Україні. Експонується вона в невеликому приміщенні у мікрорайоні Ракове. Відвідувачам демонструють вибухівку різних часів, боєприпаси, спорядження та спеціальні інструменти, які використовували сапери.

Нині у колекції хмельничанина сотні вибухових експонатів. Серед них є й рідкісні екземпляри. А збирати все чоловік почав 15 років тому. Сайту «Є» Євген Гук розповідає: кожна річ у музеї має історію. Про них він може говорити годинами.

«Спочатку тут була кімната «Афганської слави». Ми її створювали для того, щоб разом могли зібратися військові побратими, які пройшли Афганську війну. З часом вона перетворилася на музей. Тут є все, що стосується саперної справи. Є речі, які використовувалися або дуже рідко, або секретними підрозділами. Такі підрозділи мали свої боєприпаси, які звичайний сапер навіть не вивчав, - розповідає власник колекції. - Чому еволюція мін? Тому що ми показуємо, які були раніше міни і як вони розвивалися. Є стенди із мінами, які використовувалися до Другої світової війни, під час і після. Серед них є й рідкісна міна Т-4 зразка 1932 року».

Музей поділений за тематикою. Крім експозиції еволюції мін, є окремі стенди із воєнною канцелярією, спеціальною літературою, є зона періоду радянської доби, Афганської війни.

Музей розташований у мікрорайоні Ракове.

«Зібрано велику кількість спеціальної літератури. Деякі видання я викупляв у колекціонерів, на аукціонах. Тут книги «Саперною справи» 1897 року чи «Підривної справи» 1913 року, багато книг по Другій світовій війні. На стенді періоду радянської доби все навчальне: розрізні міни, зброя. Навпроти нього стенд із вибуховими пристроями Афганської війни», - говорить Євген Гук.

Створив музей вибухівки хмельничанин Євген Гук.

Поруч із цими стендами встановлені колони, на яких намальовані чорні жіночі хустки із квітами, - вони стали символом скорботи матерів за синами, які не повернулися з війни. У нішах в дальній стіні стоять манекени спецпризначенця, воїна-інтернаціоналіста і сапера. Усі у бойовому камуфляжі зі зброєю та відповідним військовим спорядженням.

Петриківський розпис на відстріляних тубусах.

Є в музеї й сучасні експонати зі сходу України – відстріляні тубуси протитанкових гранатометів, знешкоджена міна. Прикрашені вони автентичним Петриківським розписом.

Є незвичні та рідкісні предмети – ручки, портсигари та навіть замкові ключі із підривником. Як пояснює колишній військовий сапер, такі предмети дороговартісні та унікальні й використовуються не проти людини, а мають диверсійний характер.

У середині ключа встановлений підривник.

А ще є експонати, які не помістилися в приміщенні музею: «Сапери не лише встановлюють та знешкоджують вибухівку. Вони здійснюють підводні спуски, займаються будуванням мостів, допомагають, коли треба викопати окопи чи обладнати сховище для техніки. У саперів є така функція, як в бухгалтера: «Сховати те, що є, і показати те, чого немає». Тобто займаються маскуванням. У нас є гумова сфера, діаметром півтора метра, яка надувається. Вона має металеві елементи, а в самому корпусі є металевий пил. Такі сфери можуть встановлювати на річці. Коли на них потрапляє світло радіоелектронного літака чи супутника, сфери показують, що там є міст. Хоча насправді там стоять лише ці кульки. Туди починають кидати ракети, бомбардувати», - зазначає хмельничанин.

У музеї представлені міни різних часів.

Підводна міна.

Нині до унікального хмельницького музею навідуються зазвичай школярі, військові та волонтери. За словами Євгена Гука, інколи сюди приїжджають студенти та викладачі з прикордонної академії і тут проводять заняття. У планах колекціонера перемістити музей у просторіше приміщення, експонати доповнити інформаційним описом та доповнити експозицію новими експонатами.

До теми: У Хмельницькому з’явиться музей, де покажуть командний пункт запуску ядерної ракети.

Серед експонатів вази, зроблені із гільз.

 Є незвичні та рідкісні предмети.

Експонати Євген Вікторович самостійно реставрує.

У приміщенні зібрані сотні військових експонатів.

Музей розташований за адресою: вулиця Героіїв АТО, 19/1 (приміщення торгового комплексу «Пелікан», зупинка «Поліклініка №3»).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую