ye-logo.v1.2

Презентація 3-го випуску журналу «СПІЛЬНЕ» в Хмельницькому

Культура 3236

15 червня в моно-театрі «КУТ», відбувся презентація 3-го номеру журналу соціальної критики «Спільне»

Новий випуск присвячений проблемам сучасної освіти. Перед презентацією члени редакції видання провели зустріч з учасниками самоосвітнього проекту «Вуличний Університет» на якій проконсультували хмельницьку молодь з приводу методології соціальних досліджень.
Незважаючи на гарячу пору сесій та ЗНО, молоді хмельничани знаходять час і для самоосвіти. На зустрічі з київськими соціологами, що проходило безпосередньо перед презентацією «Спільного», були обговорена низка питань пов’язаних з роботою соціологічної лабораторії – підрозділу «Вуличного Університету». В ході спілкування були визначенні головні способи збору інформації, та специфіка дослідження саме трудових відносин в невеликих виробничих підприємствах, які складають левову частку виробничого сектору в Хмельницькому. В якості прикладу вдалого і широкого висвітлення подібної теми, кияни дали ознайомитись присутнім з методикою і результатами аналогічного дослідження, що проводилось в США десятиліття тому.
Повертаючись до 3-го номеру журналу «Спільне», хочеться із задоволенням зазначити, що поряд з широким охопленням стану освіти в світі (США, Франція, Росія, Парагвай, Швеція, Німеччина, Австрія, Канада, Англія, Бразилія), випуск містить досить багато матеріалів, що торкаються саме української освіти та останніх подій навколо неї. Ще одним плюсом випуску, на який слід звернути увагу є те, що окрім констатації проблем редакція пропонує читачеві ознайомитись з системними причинами що їх породжують, а отже, й окреслює можливі кроки на шляху їх подолання.
«Питання освіти знову на порядку денному. Воно викликає дедалі більше суспільного резонансу, примушує кожного стати на певну позицію і відстоювати її. В Україні цьому посприяв галас навколо особи міністра Табачника, але невдовзі наголос на «українофобії» змінився широкомасштабними протестами студентів та вчителів, що висувають соціальні та системні вимоги. На Заході студенти вже кілька років чинять опір неоліберальним реформам, через які університет, одна з найстійкіших інституцій європейської «соціальної держави», стає дедалі більш подібним на бізнес-корпорацію. На можливе спрямування подальших реформ натякають плани російського уряду зробити платною ще й середню школу» - пояснює актуальність теми випуску редакторка журналу Анастасія Рябчук.
Викладачка одного з навчальних закладів Хмельницького зауважила, що тема «корупції, без якої сучасну систему освіти в Україні не можливо уявити», майже не розкрита в номері. На це Віталій Атанасов, дописувач журналу відповів: «підбірка матеріалів нашого випуску про освіту в жодному разі не є вичерпною. Але ми намагались привернути увагу до різних аспектів освітньої проблематики і показати різні критичні підходи до неї. В будь-якому випадку, аналіз освіти є одним з пріоритетних для журналу «Спільне», отже, якщо хмельничани мають бажання долучитися до розробки теми – ми завжди відкриті до співпраці».

Денис Панкратов
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую