ye-logo.v1.2

У Хмельницькому «оголюють» історичні будинки

Культура 2522
Хмельничани зможуть побачити, який первинний вигляд мали будинки, розташовані на Проскурівській
Хмельничани зможуть побачити, який первинний вигляд мали будинки, розташовані на Проскурівській. Фото: автора

Розпочали впорядкування з Проскурівської.

Захаращена рекламою, зайвими вивісками, добудовами вулиця Проскурівська поступово набуває іншого вигляду. Рік тому в Хмельницькому розробили її дизайн-код, за яким тепер намагаються впорядкувати розміщення вивісок та вигляд фасадів. Зараз в управлінні архітектури та містобудування працюють над розробкою дизайн-коду вулиці Подільської. Далі у планах – впорядкування зовнішнього вигляду історичних будинків на Кам’янецькій та Соборній.

Сьогодні, 3 вересня, в місті презентували черговий етап проєкту «Оголені», який займається збереженням пам’яток в центральній частині Хмельницького. Крім роз’яснювальної роботи з підприємцями, автори проєкту відтворили історичний вигляд Проскурівської. Нині представникам ЗМІ вони продемонстрували мобільний додаток, який показує як колись виглядали деякі будинки Проскурова.

Незабаром додаток стане доступним у мобільних телефонах. Користувачі зможуть переглянути короткі панорамні тури історичною Проскурівською. Додаток «оголюватиме» 37 історичних будинків. Для цього потрібно навести камерою на фасад будівлі і програма покаже, як вона виглядала колись.

Додаток відтворює ділянку Проскурівської, довжиною приблизно 360 метрів. 

Ще одна функція додатку – «оживити картинку». В рамках проєкту зроблено 10 постерів з історичними будинками на Проскурівській. Навівши камерою смартфону на один з них, з’являтиметься 3-Д зображення відповідної будівлі: її історичний і сучасний вигляд.

Проєкт реалізовується за підтримки Українського Культурного Фонду.

Як розповіла директорка Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук, ці постери презентують хмельничанам у День міста, а потім їх демонструватимуть у різних навчальних і соціальних закладах. За її словами, щоб відтворити історичний вигляд будівель, довелося опрацювати сотні давніх фотографій.

«Це не «флеш бек» чи повернення в часі в конкретну історичну точку вулиці Проскурівської. Ми лише намагалися показати, який вигляд мали історичні будівлі без оцих «покращень» і добудов. Так би могла виглядати вулиця, якби ми її зберегли в історичному вигляді, - говорить Леся Герасимчук. - Крім того, що в нас є 3Д візуалізація, також проєкт передбачав роботу з бізнесом. Були особисті зустрічі з підприємцями, круглі столи. Ми їм розповідали про кращі практики, як можна виграти бізнесу, якщо вони змінять свій фасад. Багато підприємців відгукнулися і подали сигнал, що вони готові змінюватись. Водночас є випадки, де цього робити не хочуть. Це стосується торгівельних мереж, які є орендарями і не з нашого міста. Однак якщо уважно пройтись по Проскурівській, можна вже побачити зміни в кращий бік. Сподіваюся, що ми зможемо дотримуватися дизайн-коду і через кілька років побачимо зовсім іншу Проскурівську».

Мобільний додаток має запрацювати до Дня міста.

Додамо, дизайн-код Проскурівської розробили рік тому. Згідно із ним передбачається, що замість громіздких вивісок на фасаді можуть бути лише назви закладів у вигляді окремих об’ємних літер. Водночас колір фасаду має відповідати стилістиці будинку. Для інформування відвідувачів біля входу можуть розміщуватися назви установ на прозорих табличках.

Сучасний вигляд будинку за адресою Проскурівська, 2.

А так будинок виглядав колись.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую