ye-logo.v1.2

«Наука це вона»: у Хмельницькому відкрили виставку, покликану боротися з гендерними стереотипами

Культура 1810
На портретах зображені українські жінки, які зробили вагомий внесок у світову науку
На портретах зображені українські жінки, які зробили вагомий внесок у світову науку. Фото: автора

Нині виставка подорожує містами України, а потім виставлятиметься за кордоном в українських посольствах.

Сьогодні, 7 вересня, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відкрилась виставка «Наука - це вона», де представлені портрети 12 видатних українських жінок-вчених. Експозиція є частиною глобальної програми, покликаної надихнути юних дівчат не зважати на стереотипи та обирати технічні спеціальності. Представниця благодійної освітньої ініціативи STEM is FEM Тетяна Гайдук розповіла сайту «Є» більше про історію та мету проекту.

За словами Тетяни Гайдук, завданням проекту є показати українське обличчя світової науки, а також мотивувати юних дівчат не боятися обирати технічні спеціальності, всупереч стереотипам: «Хлопчики хороші в математиці, а дівчатка більше гуманітарії». Щоб дівчата навчилися не зважати на цей білий шум, STEM is FEM разом із ООН Жінки в Україні та ЮНІСЕФ, в рамках глобальної програми «Покоління рівності», організували проект «Наука - це вона».

Завданням проекту є показати українське обличчя світової науки. Фото: автора

Портрети зображені у вигляді ілюстрацій. Як зазначає Тетяна Гайдук, такий формат обрали не випадково. Адже ілюстрація - це сучасний тренд в зображенні постатей та сенсу, який вони несли в своїй роботі. До кожної із зображених видатних науковець ілюстратори підбирали індивідуальний підхід.

«П’ять ілюстраторів створили 12 портретів українських науковець. Після цього, організатори влаштували Всеукраїнський конкурс есе серед дівчат віком від 14 до 21 року. Есе переможниць ви можете побачити біля кожного із портретів у якості описання портрету та непересічної особистості, яка на ньому зображена, - зазначає представниця проекту. - На портретах зображені українські жінки які зробили вагомий внесок у світову науку в сферах кібернетики, орнітології, математики, біології, фізики та інших галузей».

Для переможниць конкурсу есе зібрали 40 тисяч доларів на навчання. Фото: автора

Як зазначила представниця проекту, виставку відкрила ще на початку червня перша леді, коли в присутності іноземного дипломатичного корпусу нагородила переможниць конкурсу есе. Після цього організатор проекту Сергій Токарев провів благодійний аукціон, на якому для дівчат зібрали 40 тисяч доларів на навчання у будь-якому навчальному закладі світу.

Нині виставка подорожує містами України, а потім виставлятиметься за кордоном в українських посольствах.

«Кожен навчальний заклад та публічна установа може звернутись до організаторів з запитом та отримати плакати з науковицями, щоб представити експозицію у себе», - додає Тетяна Гайдук.

Всі охочі можуть відвідати виставку з 7 по 19 вересня в Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва за адресою: вул.Проскурівська, 56. Вхід – за квитком до музею.

Читайте також: Перший Хмельницький кінофестиваль: де відбудуться основні урочистості та кінопокази (ПРОГРАМА)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую