ye-logo.v1.2

Доля дідугана Хо: чи з’являться нові скульптури міфічного персонажа у Полонному

Культура 2669
Хо-гончаря вирвали з муру історичного музею і пошкодили, однак незабаром його повернуть на місце
Хо-гончаря вирвали з муру історичного музею і пошкодили, однак незабаром його повернуть на місце. Фото: з фейсбука

Спочатку мистецький проєкт з маркування туристичних місць не отримав підтримку місцевих депутатів, а тепер його реалізацію попсували невідомі.

У Полонному продовжують креативно приваблювати туристів. Знайомити гостей із цікавинками міста має добрий стариган Хо. Скульптури цього міфічного персонажа з’явилися на кількох історичних локаціях. На кожній – Хо в іншому образі, але щоразу з цікавою історією чи легендою, яку можна дізнатися за QR-кодом поруч.

За задумом, таких фігур у Полонному мало бути сімнадцять, але наразі встановили лише три. Маленький Хо-мірошник стоїть на жорнах в центрі міста, а за ним розташований кам’яний млин кінця 19-го – початку 20-го століття. Великий Хо, зроблений із шамоту (вогнетривкої глини), розташували на острові річки Хомора. Ще одного 20-сантиметрового Хо, цього разу в образі гончаря, «поселили» біля історичного музею.

Щоправда, з останнім незабаром після встановлення трапився інцидент – Хо-гончаря викрали та понівечили. Поліція повернула скульптуру, однак тепер вона потребує реставрації. За словами директора історичного музею Олександра Дацика, на відновлення фігури знадобиться близько місяця. Лише після того він знову з’явиться на своєму місці.

«Невеликі скульптури Хо ми планували виготовити в металі, але оскільки це досить коштовна справа, зробили їх з двокомпонентної епоксидної смоли, - говорить він. - Найближчим часом ми плануємо встановити четвертого Хо. Він має бути на гарматі на вулиці Говорун. Наша мисткиня Наталія Куберська вже почала його робити, але поки ми шукаємо фінансування. Адже це великий шмат роботи».

Авторкою маленьких скульптур Хо стала мисткиня Наталія Куберська.

Нині проєкт реалізовують силами місцевих ентузіастів, залучаючи кошти благодійників. Раніше автори проєкту подавали пропозицію на сесію міської ради виділити гроші на виготовлення та встановлення фігурок і облаштування благоустрою. Однак депутати ідею не підтримали, тож активісти продовжують шукати способи і джерела фінансування.

«Якщо комусь не сподобалась фігура Хо, там був ще передбачений і благоустрій територій: десь освітлення, десь озеленення, плюс маркування історичних місць. Але проєкт не підтримали навіть частково, - пояснює Олександр Дацик. - За проєктом, таких фігур мало бути 17, але ми сподіваємося, що буде й продовження».

Керамічного Хо, якого встановили на острові, створила місцева майстриня Леся Падун.

Нагадаємо, міфічний персонаж Хо – це старенький дідуган на честь якого, за легендою, була названа річка Хомора. Біля кожного Хо має бути встановлена табличка з назвою локації та з QR-кодом, за яким можна дізнатись історію чи легенду про місце і пройти квест за розробленим маршрутом.

Читайте також: У Полонному знайшли свинцеві пломби із зображенням лебедя

Поліцейські повернули зіпсовану фігуру Хо, тепер її треба відновити.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую