ye-logo.v1.2

Література – як добре вино

Культура 3321
Фото: Хмельницький міський відділ ДРАЦС

Випробування часом для літератури – найцінніше. Якщо через тривалий період твори перечитуються, тоді письменника прирівнюють до генія, а його дітища називають класикою. Що ж робити сучасним майстрам у галузі літератури? Чекати півстоліття не хочеться, а до слави прагне кожен.

Зараз лакмусовим папірцем популярності книг є читач, зі своїм гаманцем та бажанням сприймати інформацію.
Хоч і вважається, що український книжковий ринок зараз у критичному стані, проте різновид книг на полицях магазинів вражає. Там можна знайти все, починаючи від публіцистики та закінчуючи фентезі. Головне – знати, що і де шукати. Місто Хмельницький, на жаль, не може похвалитись великою кількістю книгарень, та у них є більшість новинок сучасної прози.
Найтиражованішою письменницею України можна назвати Люко Дашвар. Як для нашої держави, книги цієї авторки продаються величезними накладами. До прикладу, 100 тисяч примірників її роману «Молоко з кров’ю» продалось лише за минулий рік. Не відстають від цих показників й інші її романи, такі як «Рай. Центр», «Село не люди» та «Мати все». Забігаючи наперед скажу, що восени на 18-му форумі видавців у Львові буде презентована 5-та, за рахунком, книга Люко Дашвар.
Досить популярною на українських теренах є Марія Матіос зі своїми книгами «Майже ніколи не навпаки», «Нація», «Солодка Даруся», «Щоденник страченої». Вона пише досить своєрідною мовою, тому, щоб отримувати задоволення від творів, потрібно звикнути до манери авторки.
Знайомий українським читачам Юрій Андрухович - яскравий представник постмодернізму. «Московіада» та «Перверзії» чи не найпопулярніші його твори, та вони, як говориться, «на любителя».
Своє слово в сучасній українській літературі вже сказала Любов Клименко, яка поки що, не надто розрекламована, але вже досить популярна серед дорослої жіночої аудиторії. Ольга Козіна, власниця однієї з книгарень нашого міста, радить читати книги цієї авторки усім жінкам. Тому що в них описується наше життя, зокрема інтимне. Воно показане весело і тактовно, настільки влучними фразами, що їх можна виписувати та використовувати, як афоризми. Книги цієї авторки можна назвати психологічним посібником для прекрасної половини людства, така собі інструкція з полювання на чоловіків. Ще одна перевага Любові Клименко в тому, що одвічні теми стосунків між зятем і тещею, невісткою та свекрухою, батьками та дітьми показані у такому незвичному світлі, що не властиво жодному її сучаснику. У книзі «У світі твар… пардон, чоловіків» письменниця в одній частині класифікує чоловіків, а в іншій описує стосунки своєї свекрухи із цими самими чоловіками. Окрім цієї, пані Клименко є авторкою ще чотирьох книг: «Порядна Львівська пані», «Великий секс у Малих Підгуляївцях», «Палома негра» та «Антипедагогическая поема». Усі вони написані настільки чистою українською мовою, що хочеться все частіше їх розгортати, щоб насолоджуватись нею. Іноді твором «пробігають» нецензурні слова, але вони не псують ні мову, ні сам твір, а лише створюють відчуття, що саме в тому місці, без саме того міцного слівця, картина була б не повною.
Популярність рідної книги зростає. Більшість сучасної молоді віддає перевагу вітчизняному продукту перед російським, підтримуючи цим українського автора. Кожний має улюблених письменників та жанри, тому не можна однозначно визначити найкращу книгу для всіх. Як кажуть: «На колір і смак, товариш не всяк».
Ярослава ФЕДОРАШ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую