ye-logo.v1.2

Художниця родом з Нетішина допомагає розписувати соняхами спалені автомобілі в Ірпені

Культура 2754
Ідея проєкту «Flowers for Hope» - меморалізація місць, де відбувалися трагічні та героїчні події, за допомогою муралів
Ідея проєкту «Flowers for Hope» - меморалізація місць, де відбувалися трагічні та героїчні події, за допомогою муралів. Фото: надане Оленою Янко

Група художників через мистецтво намагається залучити людей до осмислення гуманітарної катастрофи, яка виникла через російську агресію, і спонукати допомогти її подолати.

В Ірпені на Київщині художники розписують автівки, що були знищені під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Автором ідеї став художник з Лос-Анджелеса Trek Thunder Kelly, а до проєкту залучив кількох українських митців, які під час війни залишилися в Україні. Серед них мисткиня родом з Нетішина Олена Янко, яка нині проживає і працює в столиці. Саме вона навесні намалювала масштабний мурал у Хмельницькому на стіні ЦНАПу, де зображена українка з мечем і крилом лелеки.

Як розповіла Олена сайту «Є», проєкт «Квіти надії» має соціальну складову – мурали створюють на місцях, де відбувалися трагічні події. Основними їх елементами є соняшники – національний символ вшанування пам’яті загиблих воїнів.

«Ми шукаємо різні локації, де найбільше показано наслідки бойових дій, де видно злочини росіян. Там малюємо соняхи – український національний символ вшанування пам’яті загиблих воїнів, щоб таким чином свою віддати шану тим людям, які загинули, - говорить Олена Янко. – До нас підходять багато небайдужих, які дякують за цю роботу. Ми обіймаємось, плачемо. Це люди, які проводили евакуацію з Ірпеня; люди, які пережили ті страшні події; люди, чиї автівки спалені. Службовці ЗСУ теж зупинялися, щоб подякувати. Кажуть, їх це надихає далі захищати Україну, вони відчувають підтримку».

Автор задуму – митець з Лос-Анджелеса Trek Thunder Kelly.

Автор ідеї Trek Thunder Kelly своєю ініціативою прагне долучити людей зі всього світу малювати соняшники і позначати роботи хештегом #flowersforhope, а потім за допомогою NFT-технологій збирати гроші на гуманітарні проєкти для України.

«Ми ще будемо малювати мурал на Будинку культури в Ірпені, який зруйнований. Будуть ще інші локації. Потім фото цих муралів перетворять на NFT і таким чином збиратимуть кошти. Гроші спрямують на відновлення того ж ірпінського Будинку культури, на підтримку жінок, які пережили окупацію та на різні гуманітарні проєкти», - додає художниця.

З допомогою проєкту Трек Келлі планує збирати гроші на підтримку постраждалих від війни в Україні.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую