ye-logo.v1.2

Знищена краса, або Чи є шанс відновити зруйновані рашистами культурні пам’ятки

Культура 2068
Від маєтку XVIII століття, у якому діяв музей Сковороди, залишилися лише стіни
Від маєтку XVIII століття, у якому діяв музей Сковороди, залишилися лише стіни. Фото: зі сайту проєкту «Збережіть українську культуру»

Ворог не лише вбиває українців, а й знищує їхню культурну та історичну спадщину.

Пережили червоний терор і Другу світові війну, але не пережили рашистів. Така доля спіткала сотні пам’яток, які були окрасою та культурним надбанням України. Від обстрілів окупантів продовжують страждати стародавні будівлі, церкви, музеї… В кращому випадку вони зазнають легких пошкоджень. Однак, на жаль, частина нашого спадку повністю зруйнована ворогом. Фактично це є частиною стратегії рашистів зі знищення українського народу.

У травні сайт «Є» вже писав про культурний геноцид. Тоді було відомо про пошкодження або руйнування понад трьох сотень культурних пам’яток. Нині їхня кількість зросла до понад пів тисячі. Переважно це старовинні будинки та релігійні споруди загалом у 15 областях.

Найбільше від окупантів постраждали пам’ятки Донеччини та Харківщини. Втім, є подібні випадки, зафіксовані у західних і центральних регіонах. Наприклад, 3 травня у Львові вибухова хвиля від ракетного удару пошкодила двері, вікна та вітражі церкви Пресвятої Трійці. А у Вінниці 14 липня ракетний обстріл пошкодив вікна, двері, фасади та інтер’єри церкви Святого Георгія Побідоносця.

Перетворитися на груду каміння після тисячолітньої історії

Варто розуміти, що це лише приблизні цифри — про ситуацію на тимчасово окупованих територіях можемо знати досить приблизно. Справжній масштаб руйнувань можна буде оцінити лише після їх звільнення від рашистів.

Так, на горі Крем’янець в Ізюмі Харківської області височіли дев’ять кам’яних ідолів. Їх створили приблизно у IX-XIII століттях половці, щоб вшанувати своїх предків. Однак попри тисячолітню історію не всі ідоли пережили російську окупацію.

Після російської окупації з дев’яти ідолів на горі Крем’янець вціліли вісім. Фото: з телеграму Олександра Ткаченка

Після російської окупації з дев’яти ідолів на горі Крем’янець вціліли вісім. Фото: з телеграму Олександра Ткаченка

Побувавши 20 вересня у звільненому Ізюмі, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтвердив знищення одного з ідолів. Він перетворився на груду каміння від майже прямого влучання російського снаряда. Також ворожі обстріли зруйнували розташований поряд пам’ятник героям Другої світової війни.

Це не єдина стародавня пам’ятка, яка постраждала від загарбників. Є свідчення про знищення курганів на території Херсонської області, які датовані ІІ тисячоліттям до нашої ери — початком ІІ тисячоліття нашої ери. В районі сіл Давидів Брід і Дружбівка окупанти ще весною почали руйнувати ці давні скіфські поховання, щоб облаштувати свої вогневі позиції. Розмір завданої шкоди можна буде осягнути після звільнення Херсонщини.

Для ворога немає нічого святого

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики, на кінець вересня від окупантів постраждали приблизно 270 релігійних об’єктів. Більшість з них це храми Української православної церкви московського патріархату. Йдеться про 136 церков. Крім того, руйнувань зазнали 66 споруд Свідків Єгови, 30 — протестантських конфесій, 21 — Православної церкви України, чотири — Римо-Католицької церкви, три — Української Греко-Католицької церкви й по п’ять святинь, які належать мусульманській та юдейській спільнотам.

Як зазначає видання «Релігійно-інформаційна служба України», у половини з цих храмів зафіксовані слабкі пошкодження. Наприклад, вибиті шибки. Однак 10 відсотків святинь повністю зруйновані. Частину з лиця землі стерли невибіркові бомбардування, інші — навмисно знищувалися артилерійським вогнем.

Руїни храму св. Георгія у селі Заворичі Київської області. Фото: зі сайту Релігійно-інформаційна служба України

Руїни храму св. Георгія у селі Заворичі Київської області. Фото: зі сайту Релігійно-інформаційна служба України

Деякі церкви окупанти руйнували зсередини. Наприклад, у храмі Димитрія Ростовського в Макарові Київської області рашисти кулею прострелили голову апостола Івана Богослова на іконі «Зняття з хреста». Також зафіксовані випадки, коли загарбники перетворюють святині на вогневі позиції чи склади боєприпасів. Подібне блюзнірство керівництво російської православної церкви досі ніяк не коментує. Тобто навіть приналежність до неї не гарантує недоторканності ні храму, ні парафії.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці пережила знищення храмів радянською владою та Другу світову війну, але не пережила рашистів. Фото: зі сайту проєкту «Збережіть українську культуру»

Церква Різдва Пресвятої Богородиці пережила знищення храмів радянською владою та Другу світову війну, але не пережила рашистів. Фото: зі сайту проєкту «Збережіть українську культуру»

Хоча найбільше від російських обстрілів страждають храми Донеччини, Луганщини й Харківщини, є знищені святині й у інших областях.

Наприклад, 21 березня у селі В’язівка Житомирської області російська ракета влучила у Церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Її збудували у 1862 році, коштом пожертв жителів довколишніх сіл. Храм пережив знищення церков радянською владою та Другу світову війну. Навіть є свідчення, що тоді на його дах впала авіабомба. Однак церква залишилася неушкодженою. Небезпечний снаряд там пролежав майже 50 років, поки у 1990-х під час ремонту його не зняли. Натомість російські обстріли стали фатальними для святині. Після ракетного удару залишилися лише стіни.

Надія на відновлення

Не може бути жодного сумніву, що Україна переможе російських загарбників. А це означає, що у майбутньому є надія відновити пошкоджені та навіть зруйновані пам’ятки. Цей шлях проходила Європа, відбудовуючи знищену в роки Другої світової війни історичну спадщину.

Тож за підтримки Мінкульту вже запущено проєкт «Збережіть українську культуру». Кожен українець може пожертвувати кошти на відновлення конкретної пам’ятки. Зокрема, Церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що на Житомирщині. Попередньо для відбудови цього храму потрібно понад 16 мільйонів гривень.

Наразі триває збір коштів на відновлення музею Сковороди. Фото: з телеграму начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова

Наразі триває збір коштів на відновлення музею Сковороди. Фото: з телеграму начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова

Збирають кошти й на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Савовича Сковороди в селі Сковородинівка Харківської області. Вночі 6 травня у нього влучила російська ракета. Маєток XVIII століття одразу спалахнув. Музейна колекція не зазнала суттєвих втрат, адже більшість експонатів заздалегідь евакуювали. Натомість будинок, у якому провів останні роки життя й біля якого був похований Григорій Сковорода, майже знищений. Залишилися лише кілька кам’яних стін і скульптура філософа, яка досі мужньо стоїть посеред згарища. Щоб відновити зруйноване окупантами, потрібно як мінімум 112 мільйонів гривень.

Мапу культурних втрат

 Читайте також: Працює протиповітряна оборона, або Що рятує нас від рашистських ракет

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую