ye-logo.v1.2

Мурали-присвяти у Хмельницькому: новий стінопис з’явився на стіні пологового

Культура 2448
Вагітну жінку намалювали на стінах міського перинатального центру
Вагітну жінку намалювали на стінах міського перинатального центру. Фото: надані авторами

Цього разу малюнок присвятили матерям.

У Хмельницькому волонтери продовжують наносити на стінах міста мурали на підтримку українських людей, які є сучасними героями. Нещодавно в рамках проєкту «Відважна Україна» стінопис намалювали на приміщенні Хмельницького міського перинатального центру, що на вулиці Івана Пулюя (колишня Хотовицького). Вчора, 20 листопада, до Всесвітнього дня дитини, його презентували.

Автори проєкту, команда be brave та ГО «Українці майбутнього», розповідають, що об’єднались із «Культурним десантом» і тепер прикрашають стіни не лише рідного Хмельницького, а й значно східніше та південніше. Тож цього разу серія муралів-присвят поповнилась одразу двома зображеннями. Інший малюнок створили на Харківщині – у місті Ізюм. Там мурал намалювали на стінах постраждалої від обстрілів Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері. Обидва малюнки – присвята матерям.

«Наш проєкт народився у перші місяці повномасштабного вторгнення, коли хотілося вшанувати відважність усіх українців, які є героями кожного дня. Одними із таких персонажів є вагітні та матері - чий героїзм та відданість оспівується і в мирний час, а зараз неможливо уявити, який тягар на їх тендітних плечах, - говорить продюсерка проєкту, засновниця ГО «Українці майбутнього» Міла Главацька. - Цим муралом ми хочемо подякувати їм та надихнути усіх ізюмчан продовжувати бути такими ж неймовірно відважними, як вони були і є. Бачити не лише розруху, а й частинку світлого, доброго, красивого. Бачити і любити життя».

Художниця Олександра Главацька за роботою над муралом в Ізюмі.

Креативна продюсерка проєкту Дарія Гесь додає, що в кожному з образів, які вони відтворюють в муралах, закарбований незламний дух і доброта і сила українського народу.

«В муралах ми поєднали національні кольори. Вони стали для Хмельницького не тільки важливими пам‘ятками, але й оберегами. Один з оберегів наша команда створила і для міста Ізюм. Тепер крилата лелека і жінка при надії, гордо оберігають українську землю. Образ створений Ксюшею Ісхаковою, художнє втілення образу – Олександра Главацька. Технічну роботу по образу виконала Уляна Чернушек», - зазначає Дарія Гесь.

У Хмельницькому мурали-присвяти почали з’являтися на початку літа. Спершу волонтери створили стінопис на стіні приймального відділення міської лікарні, де намалювали присвяту медикам. Поруч з приміщенням міського управління охорони здоров’я на вулиці Грушевського намалювали одразу трьох персонажів: військового на передовій, рятівника з дитиною на руках і бойового медика. Пізніше поруч з’явився ще один мурал, який створили на честь найвідомішого собаки України – пса Патрона.

Також в рамках проєкту «Відважна Україна» мурал-присвята прикрасив стіну біля міського управління соцзахисту населення на вулиці Проскурівського Підпілля. Там автори нанесли два зображення. На одному намальований дідусь з онукою – мурал присвятили українським родинам, які через війну змушені були розділитися. На іншому намальована дівчинка з колоском – окрема присвята темі дитинства.

За словами волонтерів, незабаром з’являться їхні нові роботи. Вони вже мають узгоджені локації в Хмельницькому, а також мають плани на південний регіон України.

Команда «Ufuture» і «Культурний десант», а також інші хмельницькі волонтери, які допомагають жителям Ізюму.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую