ye-logo.v1.2

«Довбуш»: історичний фільм, який планували випустити в прокат після Перемоги

Культура 2165
У Хмельницькому пройшов спецпоказ історичного фільму "Довбуш"
У Хмельницькому пройшов спецпоказ історичного фільму "Довбуш". Фото: автора

У Хмельницькому, 29 серпня, відбувся спеціальний показ українського історичного фільму «Довбуш» режисера Олеся Саніна. А прем'єра кінострічки відбулася у День Незалежності не тільки в Україні, але й за кордоном.

У День Незалежності України 24 серпня в прокат вийшла довгоочікувана стрічка «Довбуш» режисера Олеся Саніна. Медіа вже охрестили картину «найдорожчим українським історично-пригодницьким екшеном». Прем'єру кінострічки кілька разів переносили: спочатку через пандемію, потім – через повномасштабну війну. Проте саме в цей час, кажуть творці стрічки, кіно по-справжньому стало актуальним.

У Хмельницькому кінотеатрі WoodMall Cinema  - багатолюдно. На спеціальний показ за участю творчої команди було розпродано 500 квитків, фільм демонструвався одночасно в семи залах кінотеатру. Перед показом – вступне слово від режисера «Довбуша» Олеся Саніна, продюсера стрічки Максима Асадчого та актора Олексія Гнатковського, який дебютував у великому кіно у ролі Івана Довбуша – брата головного героя.

Режисер фільму Олесь Санін та продюсер Максим Асадчий перед початком показу

Актор Олексій Гнатковський фотографується зі своїми шанувальницями

Режисер кінострічки розповідає, що частина прибутку від кожного проданого квитка буде направлена на допомогу 68 окремій єгерській бригаді імені Олекси Довбуша, якою опікується знімальна група.

Над українським історично-пригодницьким фільмом «Довбуш», бюджет якого складає понад 100 мільйонів гривень, творча група працювала п'ять років. Хоча саме знімальних днів з цього періоду було тільки сто вісім.

За словами Олеся Саніна, основний час був присвячений саме підготовці до зйомок, адже історичний фільм вимагає кропіткої роботи. Для роботи залучили велику інтернаціональну команду. Деякі локації для зйомок будували з нуля. За історичними довідками відтворювали старовинні ремесла, зброю та костюми. До речі, для фільму «Довбуш» було зшито майже тисячу одиниць одягу. Понад сотня майстрів працювали над створенням оригінальних та автентичних костюмів. У кадрі – відтворений до найменших деталей одяг початку 18 століття. А весільне вбрання для головної героїні фільму – Марічки (у виконанні акторки Дар'ї Плахтій), вишивали вручну.

Сюжет фільму має історичну і міфічну основи, але кіно про те, що сьогодні Довбуші серед нас, розповідає режисер картини.

«Історія Олекса Довбуша – історія не героя, а звичайної людини, яка свого часу стала для людей Месією, якого вони потребували у ті складні історичні часи. І стався момент, коли простий чоловік з плоті і крові, зі своїми проблемами, взявся боронити насамперед свою честь і для цього взяв до рук зброю. Він ніколи не хотів стати героєм, він змушений був взяти до рук зброю, щоби захищати справедливість та свою землю, на якій просто хотів жити. Він боровся за персональне щастя, але змушений був стати за людей», - розповів про свого головного героя фільму Олексу Довбуша режисер картини Олесь Санін в одному з інтерв'ю телеканалу «Суспільне».

Українську кінострічку зараз показують в усіх кінотеатрах Чехії, Словаччини і Німеччини. Обмежений прокат фільму в Ізраїлі, а незабаром картину зможуть переглянути глядачі з Литви та Польщі.

За даними журналу Forbes Ukraine, у перший прокатний вікенд з 24 по 27 серпня на фільм «Довбуш» було придбано квитків на 8,7 мільйона гривень.

Переглянути кінострічку в кінотеатрах Хмельницького можна до 6 вересня.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую