ye-logo.v1.2

«Лоліта» вимагає у Володимира Смотрителя грошей

Культура 3076

«Але новий театральний сезон у «Куті» розпочався», – запевняє керівник хмельницького монотеатру

Цьогоріч заслужений артист України, режисер, актор і бард в одній особі вирішив не порушувати традицій і розпочати 18-ий театральний сезон у своєму монотеатрі з тієї вистави, що й 17 років поспіль – «Прокляті роки». Це робота за мотивами поезій репресованих Василя Стуса, Юрія Клена, Євгена Плужника і багатьох інших, які виборювали незалежність України ще 80 років тому. За словами пана Смотрителя, коли у 1993 році він вперше продемонстрував, тоді ще вельми заляканому системою, глядачеві «Прокляті роки», його поза очі назвали «смертником». Актуальність моновистави не втрачається з жодним новим показом. Навпаки, вона щоразу інсценізується, наче вперше, з новими прихованими значеннями і підтекстами. «Чого, приміром, вартий «Вальс на зоні»?! – каже Володимир Петрович. – Історія вчить тому, що не вчить нічому».
Окрім славнозвісних «Проклятих років», на шанувальників творчості Смотрителя чекають іще десять моновистав, які глядачі зможуть переглянути у 2011, а хто не встигне, чи з якихось причин не зможе – у наступному 2012 році. Ціни на квитки буду такими ж, що й кілька останніх театральних сезонів – не більше 30 гривень. Песимістичні пророцтва про кінець світу, «заплановані» на наступний рік, режисер сприймає з посмішкою: «Кінець світу – це завершення фальшивого духовного шляху. Але у мене дуже багато планів, тому це буде нескоро».
Останній із творчих задумів актора – моновистава «Лоліта» за мотивами одного із найвідоміших романів Володимира Набокова, який розповідає про пристрасне захоплення дорослого чоловіка дванадцятирічною дівчинкою, трохи запізнюється із презентацією. Як і кожна жінка, «Лоліта» вимагає уваги і грошей, тому вимушена зачекати. «Ляльки-маріонетки і деякі кіношні «штучки» потребують неабияких матеріальних затрат», – зізнається актор. Чи переодягатиметься пан Володимир у вбрання юної школярки, на разі тримається у таємниці. Подейкують, що Володимир Смотритель частенько сперечається з цього приводу з київським режисером Мирославом Гринишиним, який і займається постановкою «Лоліти». Але сам актор це заперечує.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую