ye-logo.v1.2

Сатанівську синагогу відродять інвестори?..

Культура 3194

Принаймні, з'явилася така нагода

Уже багато років на Городоччині шукали інвестора, котрий зайнявся би реставрацією Сатанівської синагоги-фортеці – пам'ятки XVI століття. “Ми розповідали про проблеми цієї пам'ятки журналістам, проводили засідання круглих столів, писали листи у різні інстанції та розміщали інформацію в Інтернеті”, - розповідає начальник відділу культури Городоцької райдержадміністрації Олег Федоров. Місцеві мешканці теж переймаються долею синагоги. І хоч реставрація не по кишені маленькому Сатанову і навіть району, жителі потроху наводять там лад. Ми неодноразово розповідали про пенсіонера-ентузіаста Бориса Слободянюка, котрий з власної ініціативи почав прибирати на території синагоги. Нещодавно генеральне прибирання єврейського храму започаткували місцеві краєзнавці. До цого долучилися навіть туристи-студенти, які приїхали подивитися на древню пам'ятку. А місцева молодь прибрала на старому єврейському кладовищі.
І ось нарешті багаторічні пошуки інвестора, які вели районна влада та селищна рада, краєзнавці, таки увінчилася успіхом. Кілька місяців тому до Сатанова завітали гості з Ізраїлю – нащадки перших равинів, які колись жили у Сатанові. На місцевому кладовищі закордонні гості віднайшли поховання своїх предків. Один з приїжджих равинів розповів, що перед поїздкою в Україну йому наснився прадід, котрий наказав: “Вставай та йди”. А члени групи, які супроводжували гостей на єврейське кладовище, розповідають дивні історії. Кажуть, приїжджий равин, зайшовши на кладовище, сам віднайшов дорогу до могили його предка. Причому, він вперше не лише у Сатанові, а й в Україні. Інша несподіванка сталася, коли, помолившись, він повертався до своєї автівки. Тієї миті загорілася сумка, котра лежала у багажнику машини. А для євреїв вогонь – то блага вість. Можливо, ці знаки остаточно переконали гостей з Ізраїлю відновити храм та навести лад на кладовищі. Щоправда, єврейські священики з тих людей, котрі не люблять рекламувати справ, яку ще не почали. Тому й просили поки що не називати їх імена журналістам. “Зараз з можливими інвесторами ведуться перемовини про співпрацю, - розповідає Сатанівський селищний голова Альберт Собков. - Плануємо десь за два тижні сісти за стіл переговорів. Можливо, угода про співпрацю якраз буде укладена у ці дні. Планується, що інвестори вкладатимуть гроші у реставрацію синагоги, також вони хочуть обгородити кладовище та купити чи орендувати будівлі, у яких могли би селитися туристи з Ізраїлю”.
Як зазначає голова Городоцької райдержадміністрації Володимир Вербановський, ізраїльські гості незабаром мають приїхати зі своїми пропозиціями. “Під час минулої розмови ми просили інвесторів допомогти реконструювати синагогу, - розповідає Володимир Володимирович. - За найскромнішими підрахунками, на це потрібно 300 тисяч гривень. Бюджет району такої суми виділити не може. А якщо говорити про повну реконструкцію, то вона обійдеться, приблизно, у 5 мільйонів гривень. Питання реконструкції Сатанівської синагоги вже досягло критичної точки. Адже, за оцінками фахівців, якщо цього не зробити найближчим часом, за два-три роки вона просто розвалиться, і ми втратимо цю історичну пам'ятку. А хотілося би тут створити музей. Незабаром ми знову сядемо за стіл переговорів, ретельно вивчатимемо пропозиції, обов'язково радитимемося з громадою. Додам, що, зі свого боку, районна влада теж активно працює над розвитком Сатанівської зони. Зараз будуємо дорогу Іванківці-Сатанів. А у курортній зоні незабаром з'явиться сучасний лікувальний корпус на півтори тисячі місць”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую