ye-logo.v1.2

Розпиши писанку власноруч

Культура 7842
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Звичай розписувати писанки з'явився ще за часів язичництва і знайшов своє місце у християнстві.

Як розповідає майстер народного мистецтва з писанкарства Світлана Делікатна, писанка - це ритуальне яйце, яке використовували в обрядах, і служила вона домашнім оберегом, особливо з візерунками у вигляді сорококлинців та зірок, тому її в жодному разі не їли. Писанку розписували від живого вогню, на сирому домашньому і обов'язково заплідненому яйці. При цьому читали молитви чи нашіптували гарні побажання тому, кому вона призначалася.
Для писанок Світлана Делікатна радить використовувати харчові барвники та візерунки, притаманні нашому регіону. Їх можна знайти у спеціальній літературі або ж у мережі Інтернет. Писак можна придбати у мистецькому відділі “Дитячого світу” або ж у викладачів Палацу творчості для дітей та юнацтва, які замовляють їх у київського майстра. Можна зробити його власними руками, використовуючи підручні засоби: перо від кулькової ручки, металеві наконечники зі шнурків тощо. Тобто, фантазії є де розгулятися, аби було бажання.
“Проскурівський телеграф” пропонує майстер-клас подільської писанки “Квітка”. За словами Світлани Делікатної, їй притаманні багаті рослинні орнаменти та чотири кольори: жовтий, червоний, чорний і зрідка зелений. Починати розпис вона радить від найсвітліших кольорів і закінчувати найтемнішими.
Для писанки нам необхідно:
- яйце;
- віск;
- барвник для яєць (харчовий або аніліновий);
- ємність з водою;
- спеціальний писак;
- простий олівець;
- свічка;
- сірники;
- паперові рушники (серветки) та м'які ганчірки;
- ложка.
Інструкція з приготування:
1. Робимо попередню розмітку простим олівцем на яйці, тобто малюємо майбутній візерунок. Яйце можна ділити на 2, 4, 8 чи 16 частин.
2. Обводимо контури візерунка писаком з воском, нагрітим від вогню. Обведені контури залишаться згодом білими.
3. Опускаємо яйце у ємність з розведеною фарбою та тримаємо кілька хвилин, щоб яйце рівномірно зафарбувалося.
4. Витягаємо та витираємо залишки фарби. Аби зберегти той колір, що отримали, знову покриваємо необхідні нам елементи воском і опускаємо в наступну фарбу. І так стільки разів, скільки кольорів бажаєте отримати.
5. Після фарбування починаємо знімати віск: розігріваємо його на вогні та витираємо те, що розтануло, за допомогою м'якої ганчірки.
6. Писанка готова. Її можна дарувати рідним або ж залишити вдома як оберіг. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую