ye-logo.v1.2

Хмельницький на п’ять днів поринув у чарівний світ Казки

Культура 3820

І хоча свято закінчилося, та глядачі надовго запам’ятають ті дні, які вони провели разом з акторами.

У день відкриття 3-го Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Дивень» глядачі мали змогу побачити виставу Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Любов до трьох апельсинів» режисера Сергія Брижаня.
Наступного дня усі присутні дізна-лися «Звідки беруться діти» переглянувши однойменну виставу Рівненського академічного обласного театру ляльок. Де головний герой – Петрик, постійно запитував у родичів, звідки він взявся, і щоразу чув різні версії. Того ж дня, Вінницький академічний обласний театр ляльок показав обрядову виставу «Івасик-Телесик» режисера Олександра Кузьміна. Підступна Змія та її донька Зміючка Оленка викрали Телесика у діда та баби. Панєвєжський театр ляльок на колесах з Литви запропонував на суд глядачів виставу литовською мовою «Маслобійка», в якій герої литовської народної казки насміхаються над поганими людськими якостями: жадібністю, ревнощами, зверхністю. Казка прикрашена народними піснями та нагадує, що краса і добро завжди перемагають зло. Вечір другого дня закінчився виставою польського автора Мрожека «Вдови» Черкаського академічного обласного театру ляльок. Театру притаманно те, що свій репертуар вони доповнили виставами для дорослих. Третього дня глядачі та гості мандрували разом з Волинським академічним театром ляльок у виставі «Мандрівний лялькар», побували на «Мухиному весіллі» з Московським театром «Трі Ліка» та переконалися, що «Все буде гаразд… » разом з Київським муніципальним академічним театром ляльок. Того ж вечора Полтавський академічний обласний театр ляльок «замахнувся» на Софо-кла та його «Антігону». Вся вистава – наче ритуал, в якому глядачі виступають, як дійові особи. Здавалося, наче саме тобі розповідають цю історію, відкривають таємницю й посвячують у загадкове братство. Олександра Пушкіна з його «Казкою про мертву царівну та сімох богатирів» привезли до Хмельницького білоруси, приватний театр «Провінція», а один із найстаріших театрів України, Крим-ський академічний театр ляльок привіз різдвяну історію «Бик, Осел і Зірка» – незвичайне, витончене та дивовижне дійство. Історію народження Ісуса показали глядачам через сприйняття тварин. Кияни з приватного театру ляльок «Равлик» показали «Чарівну скрипку», яка неодноразово отримувала нагороди на різних фестивалях за найкращу музику, ляльки, сценографію та акторський склад, Івановський обласний театр ляльок (Росія) розважав усіх на «Веселих уроках». Малеча разом з акторами знайомилася з нотною грамотою, абеткою, арифметикою, палітрою ко-льорів та розмаїттям навколишнього світу. Найголовніше, що всі зрозуміли – вчитися у школі не тільки важливо, а й дуже-дуже весело!


Післямова
Як зазначив головний режисер Хмельницького лялькового театру Сергій Брижань, дуже важко оцінювати мистецтво, адже у кожного свої смаки. «Цього року, ми перші та вперше провели фестиваль-лаборато-рію – розповідає Сергій Миколайович, – де зібрали художників, бутафорів, механізаторів ляльок та акторів. Усі ділилися своїми ідеями, обмінювалися досвідом, це було щось на кшталт навчання. На жаль, у нас немає закладу, де б навчали мистецтву лялькарства, придумувати та май-струвати театральну ляльку тощо. А ще, ми мали змогу «розібрати» роботу викладача Київського університету імені Карпенка-Карого Василя Вихоцевського – книгу з технології виготовлення театральної ляльки, де подані детальні схеми та малюнки. Один примірник він подарував і нашому театру».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую