ye-logo.v1.2

Навколо світу на електромобілі!

Культура 2715
Рафаель де Местре  зі своїм електромобілем. Фото vpleny.ru
Рафаель де Местре зі своїм електромобілем. Фото vpleny.ru

Рафаель де Местре із Барселони вирішив об'їхати світ на електромобілі.

З часів перших великих мандрівників, які ставили для себе, здавалося б, нереальну мету – об’їхати навколо світу, змінилося дуже багато речей. Наприклад, сучасна техніка дозволяє зробити це дуже швидко та з комфортом. Але при цьому не змінилося одне – досі не зникли романтики, які не шукають легких часів, а вирушають у такі подорожі на все нових і нових засобах пересування, щоб все-таки бути першим.
Так, майже шістдесят днів назад з іспанської Барселони вирушив у навколосвітню подорож спеціаліст з ІТ-технологій Рафаель де Местре, який вирішив покорити світ та найсучаснішому засобі пересування – електромобілі. У такий спосіб чоловік намагається привернути увагу громадськості до нових технологій, які борються із забрудненням навколишнього середовища. В Україні Рафаель де Местре перебував всього два дні, і приємно, що одним із міст, в якому він зупинився, став Кам’янець-Подільський, де мандрівник і заночував. Зупинився новатор у готелі «Рейкарц», потужності якого дозволили йому повністю підзарядити свій автомобіль. Там ми і зустрілися з потомком Жуль Верна, який розповів про свою подорож.


- Розкажіть про основну ідею своєї подорожі?
- Подорожувати я розпочав майже шістдесят днів назад і свій шлях я розпочав зі своєї рідної країни - з Іспанії, а саме з Барселони. Я став одним з перших, хто вирішив об’їхати весь світ за 80 днів на електромобілі. По-перше, такого ще ніхто не робив, а по-друге, я хочу привернути увагу якомога ширшого кола людей до нових технологій, таких як електромобілі. Я впевнений, що за ними майбутнє. А найголовніше – це те, що у такий спосіб світ може поборотися з проблемою забруднення навколишнього середовища. Бо можна дуже багато чого говорити, на словах пропагувати цю ідею, але при цьому їздити на автомобілях, які викидають тонни небезпечних речовин у атмосферу.
- Наскільки поширеним у Європі є електромобіль?
- Це нова технологія, але вона щоразу стає популярнішою та популярнішою. У містах створюються ці клуби шанувальників електромобілів, учасники яких широко пропагують цю ідею. До речі, Україна не виняток. У вас також діє потужний клуб, є його представники і в Кам’янці-Подільському. Завдяки сприянню цих людей мені вдалося зовсім безперешкодно проїхати вашою країною. Я б сказав, що Україну можна назвати в free zone для розвитку електромобілів.
- Наскільки дорогою є така технологія і чи по кишені вона більшості людей?
- Ще десять років назад ноутбуки були дуже дорогим задоволенням і мало хто їх міг придбати, але із зростанням їх популярності, на ринку збільшилася пропозиція, відповідно вони стали дешевшими та доступними багатьом. Так само і з електромобілями. Наразі вони справді дорогі, але щороку вони дешевшають. Так, наприклад, лише батарея до мого авто минулого року коштувала 25 тис. євро, а вже цього року її можна купити за 9 тис. Відчуваєте різницю? Наразі весь автомобіль можна придбати за 50 тис. євро, але згодом вони будуть дешевшати. Для цього треба, щоб якомога більше людей стали ними користуватися.
- У чому переваги електромобіля?
- По перше, це те, що я вже говорив, він не забрудню навколишнє середовище,бо не використовує паливо. Крім того, вам не потрібно постійно витрачати кошти на бензин, техогляд, заміну деталей. Конструкція такого автомобіля дуже проста – надпотужна батарея, мотор та колеса. І все. Тут немає коробки передач, ви натиснули на педаль газу і поїхали – все просто!
- Давайте повернемося до вашої мандрівки, як ви обирали маршрут та які країни вже минули?
- За допомогою електронних карт я розробив спеціальну програму, яка сама формує маршрут таким чином, щоб можна було їхати найкращими та найкоротшими дорогами. При цьому для мене важливо, щоб були місця, де можна було б підзарядити мою батарею. У вашому місті я звертався до декількох готелів, але лише у «Рейкарці» виявилися необхідні потужності. Я вдячний готелю за допомогу. Я вже був у Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, Китаї, Росії, Казахстані, а також здійснював переліт до США. Тобто я вже об’їхав всі великі країни, а далі буду подорожувати маленькими. Після України я поїду в Румунію.
- Чи не виникало у вас якихось проблем з документами в Україні?
Ні, зовсім ні. Я просто оформив візу, перетнув кордон і все. Україна одна з найлояльніших країн у цьому плані. Наприклад у Китаї мені довелося згаяти дуже багато часу, поки я оформив всі необхідні документи. Крім того, там дуже багато поліцейських, які зупиняють машину по 5 разів на годину, постійно перевіряють документи. Схожі проблеми були і в Росії.
- А українські міліціонери вам не дошкуляли?
- Ні. Більше того, за два дні подорожі я їх не бачив жодного разу. Мені зустрічалися лише вказівники до найближчих відділків, але ніхто мене не зупиняв, не було жодних проблем. Напевно, у вас майже немає проблем зі злочинністю, бо поліцейських справді мало.
- А як наші дороги?
- О дороги! Це проблема. Я знав, що вони у вас в жахливому стані, але не знав, що настільки. Хоча в Україні є і гарні шляхи, але ось тут у вас… Я потрапив у яму і трохи пошкодив свій автомобіль, але сподіваюся, що там лише погнулася деталь, нічого серйозного.
- Спочатку ви говорили, що стали одним із перших, хто вирушили навколо світу на електромобілі. Хтось ще так подорожує?
- Так, така ідея прийшла мені, а також ще двом французам. Ми з ними змагаємося – хто перший подолає шлях. Вони вирушали зі Страсбурга і через десять днів я планую там фінішувати. Сподіваюся, що я буду першим!
- Успіхів вам!

Автор Вероніка Власюк, novini.net.ua

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую