ye-logo.v1.2

Скелелази змагалися та розважалися

Культура 2527
Фото: автора

Змагання зі скелелазіння у вигляді веселого фестивалю із конкурсами та дискотекою відбулися у спорткомплексі МВС, що на вул. Зарічанській.

У ньому взяли участь усі бажаючі як професійні скелелази, так і аматори. Були, в тому числі, і гості із Кам’янця-Подільського. І хоча через негоду (час від часу йшов дощ) частина спортсменів не приїхала, фестиваль вдався на славу.
Спочатку спортсмени проходили відбірковий етап, долаючи траси на відкритому скеледромі спорткомплексу. «Спеціально до змагань ми проклали 13 нових трас, щоб було цікавіше лазити тим, хто тут постійно займається, - пояснює інструктор зі скелелазіння Олексій Палига. – Учасники, які подолають найбільшу кількість трас, виходять у фінал. Фінал буде проводитися як серед хлопців, так і серед дівчат».
Після кількох годин виснажливих підйомів по трасах різної складності та напруженого фіналу місця розподілилися наступним чином. Серед хлопців перше місце посів Ярослав Шафранський із Кам’янця-Подільського, друге – Дмитро Рудий (Хмельницький), третє – Максим Балинець (Хмельницький). Серед дівчат найвправнішою теж виявилася кам’янчанка – Олена Байдюк, яка займається скелелазінням вже 10 років. Друге і третє місце здобули хмельничанки Наталія Палига та Наталія Грушко відповідно. Переможці отримали у якості призів грамоти, медалі, елементи туристичного спорядження, а також море позитивних емоцій.
Сімнадцятирічний Максим Балинець, «бронзовий» призер змагань, вважає, що його найголовніші досягнення ще попереду. «Займаюся третій рік, тренуюся щодня. Для мене скеледром – це другий дім, а тренер – другий батько, - розповідає він. – Найбільше у цьому спорті мені подобається спілкування з природою, адже для тренувань ми часто виїжджаємо на скелі».
Після змагань організатори влаштували конкурси, серед яких перетягування канату, «Клешня» (хто довше провисить на одній руці), «Слек лайн» (на рівновагу та спритність), конкурс на знання скелелазної тематики тощо. А завершилося свято дискотекою.
Змагання були приурочені до створення Хмельницької обласної федерації альпінізму і скелелазіння. «Створення федерації – важливий крок і перспектива для розвитку цього спорту на Хмельниччині. Тепер ми зможемо офіційно співпрацювати з владою, присуджувати розряди спортсменам», - наголошує Олексій Палига, який обійматиме посаду заступника президента федерації.
Наостанок він додає, що скелелазіння – це дуже багатогранний вид спорту, має багато різновидів, тому кожен може знайти у ньому щось для себе.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую