ye-logo.v1.2

“Кілька щитів ми у “Беркута” забрали. Потім повернули, навіщо вони нам”

Євромайдан 2660
Фото: euroradio.fm

Учасник захисту нічного Майдану розповів, як демонстрантам вдалося відбитися від бійців “Беркута”.

“Почалося все з того, що міліціонери поламали частину барикади. Бійці “Беркута” пролізли через пролом і стали тіснити людей щитами. Нас спочатку було близько десяти строїв. Ми стали в стрій і перший натиск змогли відбити” , - розповідає Іван, який всю ніч, за його словами, “штовхався” зі спецназом.

Іван приїхав до Києва з Хмельницької області. Ніч з 10 на 11 грудня була для нього останньою на Майдані - треба повертатися додому. Каже , що наступ “Беркута” був несподіваним - в місті багато європейських і американських дипломатів, сама Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон. Але о першій ночі з боку вулиці Інститутської на Майдан попрямувала колона спецназівців. Іван каже , що вели вони себе в основному коректно, кийки не застосовували:

“Агресії не було, в принципі. Ну ... Кілька щитів ми забрали у них. Потім вирішили, що нам ці щити не потрібні, і повернули їх назад “Беркуту”.

Але без постраждалих не обійшлося. Двом депутатам від опозиції, які намагалися зупинити наступ міліціонерів, сильно поранили голови. Ще кілька хлопців постраждали в тисняві. Через чотири години штовханини міліціонери змогли частково зайняти Майдан і знищити кілька наметів з продовольством і польовими кухнями. У відповідь демонстранти попробивали колеса у “КамАЗа”, на якому комунальники вивозили захоплене майно з Майдану. “Стоїть зараз у нас цей “КамАЗ”, як пам'ятник”, - жартує Іван.

У підсумку міліціонерам вдалося лише розібрати дві барикади і вивезти з Майдану частину провіанту. На світанку вони пішли з площі через різке збільшення чисельності революціонерів - їх там зібралося кілька десятків тисяч.

Усього кілька годин по тому мітингувальники святкують ще одну перемогу - невдалий штурм “Беркутом” будівлі міської адміністрації, захопленої демонстрантами. Замість штурму міліціонери повинні були самі тікати з Хрещатика, мітингувальники навіть підпалили один з автобусів, а з вікон будівлі їх постійно поливали холодною водою.

За матеріалами “Єврорадіо”

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую