ye-logo.v1.2

Спецтема: Пам'ятнику Небесній сотні у Хмельницькому бути. Але не у цьому році

Євромайдан 3559
На розі вулиць Соборної і Героїв Майдану (колишня Театральна) і досі порожніє місце, де раніше стояло погруддя Затонського...
На розі вулиць Соборної і Героїв Майдану (колишня Театральна) і досі порожніє місце, де раніше стояло погруддя Затонського.... Фото: автора

Нова влада підтримує проект Албула-Мазура, але поки що не має коштів на лиття скульптури

Нагадаємо, що понад рік тому в обласному центрі відбувся конкурс на кращий проект пам'ятника Небесній сотні. Тоді переміг варіант, запропонований народним художником України Миколою Мазуром та його зятем скульптором Романом Албулом. У жовтні 2015 року відбулося повторне засідання комісії конкурсу, адже його автори (тепер уже Роман Албул разом із сином покійного Миколи Івановича Богданом Мазуром) внесли зміни у проект — зробили його лаконічнішим і зрозумілішим. Журі підтримало ці зміни, визнавши їх доречними. Однак далі цього справа не пішла. На розі вулиць Соборної і Героїв Майдану (колишня Театральна) і досі порожніє місце, де раніше стояло погруддя Затонського...
До річниці кривавих подій на Майдані, в рамках спецтеми кореспондент ye.ua дізнавалася, яка ж ситуація з пам'ятником зараз.

Позиція влади

«Пам'ятник Небесній сотні у Хмельницькому необхідний. Це тверда позиція міської ради і міського голови, - розповідає заступник міського голови Андрій Бондаренко. - Нещодавно я обговорював проект з представниками громадських організацій, архітекторами, скульпторами, діячами культури. Практично усі підтримують ідею, що це має бути проект, який переміг у конкурсі ще за минулої влади».
За словами пана Андрія, вочевидь, пам'ятник буде достатньо дорогим, виключно коштами міського бюджету його буде важко спорудити. Терміни виготовлення він також не береться прогнозувати, лише зазначає, що міська влада робитиме усе, щоб до наступної річниці кривавих подій він уже стояв.
«Будемо оголошувати конкурс, зараз розробляємо його механізм. Оберемо підприємство, яке запропонує найкращий проект за співвідношенням ціни і якості, - пояснює чиновник. - У родини Мазурів є благодійний фонд. Працюватимемо з громадою, підприємцями, сприятимемо наповненню фонду, а решту дофінансуємо з міського бюджету».

Проект пам'ятника, який має прикрашати центр міста, називається «Молитва Небесній сотні».

Слово авторам

«Ще рік тому ми подали усі документи, які від нас вимагали, однак далі листування з управлінням капітального будівництва справа не пішла. Під час останньої зустрічі з цього питання міська влада проявила зацікавленість проектом, - розповідають Оксана Мазур та Роман Албул. - До художньої частини зауважень немає, однак є проблема у коштах. Якщо раніше можна було б використати бронзу із пам'ятника Леніну, що стояв у парку, однак оскільки він зник, то і коштів немає».
Щоб процедура пошуку підрядника була прозорою, митці пропонують провести відкритий тендер.
«Звернутися до відповідних підприємств Києва, Львова, в інші міста, щоб вони порахували, за скільки коштів зможуть виготовити скульптуру, і обрати той варіант, який задовольнить місто, - каже Оксана Мазур. - Звісно, можна поставити дешеву табличку, але це буде більше схоже на надгробну плиту. А герої і місто заслуговують на високохудожній твір мистецтва».
Нагадаємо, що проект пам'ятника, який має прикрашати центр міста, називається «Молитва Небесній сотні». Це шестиметрова бронзова скульптура голуба із витонченими довгими крилами, що тягнуться вгору і нагадують свічу. Скульптура стоїть на постаменті із червоного граніту, що уособлює бруківку — зброю людей, які загинули на Майдані. За задумом авторів, голуб — символ Святого Духа, миру і перемоги українців над злом. Також на пам'ятнику будуть портрети подолян, що потрапили до Небесної сотні.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую