ye-logo.v1.2

Сабію та Бурлику загрожує до 8 років тюрми

Політика 3849
Двох кам’янчан за події 31 серпня 2015 року під парламентом можуть судити за теракт, ще трьох хмельничан - за масові заворушення
Двох кам’янчан за події 31 серпня 2015 року під парламентом можуть судити за теракт, ще трьох хмельничан - за масові заворушення. Фото: lb.ua

Не виключено, що невдовзі розпочнеться суд у справі масових заворушень біля стін парламенту, які відбулися 31 серпня 2015 року.

Вже завтра, 28 липня, в Києві має відбутися два апеляційних засідання на продовження арешту кам’янчан Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка, яких обвинувачують у теракті 31 серпня 2015 року біля стін Верховної Ради України. Ще трьом хмельничанам, які на відміну від кам’янчан, перебувають на волі, невдовзі можуть судити за організацію минулорічних масових заворушень.

Представники Генеральної прокуратури України почали вручати обвинувальні акти в так званій справі «Захисників Конституції», в яких фігурують екс-нардеп від Хмельниччини Ігор Сабій, депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик та волонтер Олексій Логвін.

«Після того, як всім фігурантам справа та їхнім адвокатам вручать обвинувальний акт, його спрямують до суду та розпочнеться підготовка до першого засідання, - каже Ігор Сабій, який вже отримав обвинувачення за частиною 1 статті 294 ККУ (організація масових заворушень) та частиною 2 статті 342 ККУ (опір представникові влади під час виконання ним службових обов'язків). - Чи вручили вже усім – мені невідомо. Не знаю й того, коли буде перше судове засідання. Адже складність полягає в тому, що на нього мають запросити усіх обвинувачуваних, адвокатів, потерпілих, свідків. А це, приблизно, цілий стадіон. У нас жоден судовий зал не зможе вмістити стільки людей».

Хмельничанам, у разі доведення їхньої провини, загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

«Звісно, що вважаю себе не винним, - продовжує Ігор Михайлович. - Раз на те пішло, то мене потрібно судити за участь в усіх мітингах з 1996 року, в яких не раз була якась штовханина. Якщо все зібрати докупи, то мені потрібно три довічних терміни дати. Якби правоохоронні органи виконували свою роботу по-справжньому, то 31 серпня 2015 року нічого б такого не сталося. Якби вони не провокували людей, не йшли в наступ… Люди були вимушені себе захищати. Я, як і інші нардепи, встали між правоохоронцями та людьми, і стримували їх. Чомусь жоден із правоохоронців, а їх там у цивільному було багато, не підійшов тоді до мене і не сказав, що я роблю щось не те. А я в одній руці тримав портфель, а іншою намагався всіх стримати. Не знаю, щоб я міг однією рукою з ними зробити. До речі, один із правоохоронців на суді по мірі запобіжного заходу на запитання: «Що робив Сабій?», відповів: «Він однією рукою тримав портфель, а двома іншими виривав щит». Але ж в мене трьох рук немає! Не розумію й іншого, як я міг чинити опір, якщо мене навіть і не затримували».

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада підтримала в першому читанні проект змін до Конституції в частині децентралізації. Після цього під будівлею парламенту відбулися заворушення, були кинуті димові шашки, вибухові пакети і граната у бік правоохоронців. У результаті отриманих від вибуху травм загинуло четверо військовослужбовців Національної гвардії, більше ста отримали поранення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую