ye-logo.v1.2

Хмельницький депутат: Винних у смертях Майдану не знайдуть, бо це не вигідно владі

Євромайдан 5288
У те, що винні у смертях, які були наслідками стрілянини під стінами відомства, Юрій Валентинович не вірить
У те, що винні у смертях, які були наслідками стрілянини під стінами відомства, Юрій Валентинович не вірить. Фото: автора

Юрій Смаль був одним із тих, хто не просто був учасником Революції Гідності, а прожив її на Майдані у прямому сенсі.

Через три роки після тих подій, згадує їх уже без того запалу та емоцій, які вирували у 2014. Більше того, навіть трохи з втомою і зневірою. Він переконаний, що багато із тих, хто тоді приймав рішення на Майдані, сьогодні при владі і їм не вигідно, щоб знайшли і покарали винних.

Нині він депутат Хмельницької обласної ради. Про події трирічної давнини Юрій Валентинович згадує так, ніби це сталося зовсім нещодавно.

А ще він переконаний, що подій 19 лютого 2014 року, які сталися у Хмельницькому СБУ були важливою цеглиною у повалення режиму Януковича.

Каже того дня, 19 лютого, активісти з Майдану розділилися на умовні табори: частина пішла до обласної прокуратури, інші – до СБУ. Він був серед тих, хто пішов у бік прокуратури, бо там нібито мали бути «тітушки». Та вже дорогою пролунав телефонний дзвінок, з якого він і дізнався, що «під СБУ стріляють, є загибліі».

«Всі, хто де був, вирушили під СБУ, – згадує Юрій Смаль. – Було зрозуміло, що ситуація зайшла у глухий кут і потрібно було «вирулювати». Хтось намагався взяти на себе відповідальність, зокрема і свободівці Віталій Діденко і Олександр Симчишин та ще кілька людей двічі ходили на перемовини до тодішнього начальника СБУ, намагалися домовитися, щоб ті відали усю наявну зброю у володіння військовим. Але результату, згадує Юрій Валентинович це так і не дало. А враховуючи те, що «прокуратура і правоохоронні органи бездіяли, в результаті було те, що ми побачили потім і вночі». 

Щодо доцільності, наскільки це було необхідно, активіст погоджується, що з точки зору громади Хмельницького і матеріальної цінності – це були великі втрати. Однак зізнається, що політично ці дії були виправдані.

«Це був один із тих моментів, який показав тоді Києву та режиму Януковича, що ніхто далі гратися не буде. Адже Служба безпеки була одним із стовпів утримання влади. Вони служили йому вірою і правдою», – каже Юрій Смаль.

У те, що винні у смертях, які були наслідками стрілянини під стінами відомства, Юрій Валентинович не вірить.

«В тому форматі, який зараз є в Україні, влада сама не зацікавлена у покаранні винних. Адже багато із тих, хто тоді приймав рішення, сьогодні при владі і їм це не вигідно», – переконаний Юрій Смаль.


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую