ye-logo.v1.2

Поради туристу. Похідна турбопічка своїми руками (покрокова інструкція)

Туризм 9451

Пропонуємо детальну інструкцію, як власноруч зробити легку і зручну турбопічку або пічку Бонда.

Досвідчений мандрівник Володимир Паламарчук ділиться досвідом, як виготовити невеличку похідну турбопічку з електричним піддувалом.
“Турбопічка або пічка Бонда — це зручний пристрій для походу. Вона виходить досить компактна і легка (легша, ніж пальник з газовим балоном), а працює на хмизі, різних трісочках, дрібних гілочках, які можна знайти під ногами практично усюди. Завдяки своїй конструкції та електричному піддувалу, який працює від звичайної батарейки, хмиз горить інтенсивно, і вода у казанку закипає досить швидко”, - розповідає Володимир.
Таку турбопічку можна купити і готовою, однак вона обійдеться у 700 гривень і більше. А собівартість саморобної пічки буде у рази меншою.

Щоб виготовити турбопічку або пічку Бонда своїми руками, нам знадобляться такі матеріали:
- набір із трьох кружок (кухлів) із нержавійки, у нас були кружки діаметром 12, 11 і 10 см (можна використати консервні банки, але тоді пічка прослужить менше, до того ж треба підібрати відповідні розміри);
- консервна банка з-під оливок (її можна замінити ще однією кружкою меншого розміру);
- звичайний комп’ютерний кулер (з напругою живлення від 7 до 12 вольт);
- 9-вольтова батарейка;
- болти, гайки, саморізи:


В бляшанці з-під оливок, яка служитиме піддувалом, вирізаємо отвір у дні також розміру, як і кулер, і розмічаємо отвори під саморізи:



Прикручуємо кулер:



У найбільшій кружці (діаметром 12 см) вирізаємо у дні отвір такого діаметру, щоб у нього проходило дно меншої кружки, але верхній бортик не проходив:



У найменшій кружці (діаметром 10 см) просвердлюємо отвори у дні (як у друшляку), а також ряд отворів навколо верхнього бортика. Розмір отворів у дні має бути не дуже великим, щоб не провалювався хмиз, але достатнім для нормального проходження повітря. У нашому випадку – 10 мм. Отворів навколо бортика має бути менше, щоб основна маса повітря йшла через дно:



На найбільшій кружці розмічуємо отвір для піддувала (він має бути трохи меншим, ніж піддувало) та над ним — невеликий отвір для кріплення:



Вирізаємо намічені отвори:



В результаті наших дій основа пічки виглядає таким чином. В отвір для кріплення вкручуємо болт:



Підрізуємо край піддувала (ми використовували ножиці по металу) таким чином, щоб воно щільно прилягало до пічки. Із відходів кружки чи тонкої жерсті вирізаємо вушко, за яке піддувало буде кріпитися до пічки:



Наша пічка складатиметься з таких основних елементів: корпус (із великої кружки діаметром 12 см), камери згоряння (кружка діаметром 10 см), піддувала з кулером (банка з-під оливок):



Кріпимо вушко до піддувал:

.

Проводимо контрольне збирання пічки. Камера згоряння має щільно заходити у корпус і не випадати з нього:



На цьому етапі можна провести випробування пічки:



Після вдалих випробувань потрібно виготовити підставку під казанок, щоб його не доводилося кожного разу підіймати, щоб докинути хмизу, а також, щоб гаряче повітря могло вільно виходити із пічки. Виготовимо її ще з однієї кружки (середнього діаметру — 11 см). Відрізаємо від неї кільце і розмічаємо на ньому отвори, один із них – більший, щоб було зручно кидати хмиз:



Вирізаємо намічені отвори:



Збираємо пічку…



…І проводимо остаточне випробування – готуємо чай!

 

Дивіться також відео, яким чином ми випробували турбопічку в похідних умовах і за скільки хвилин закипіла вода.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую