ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Огляд українських курортів на Чорному морі

Туризм 10268
В Україні є чимало гарних місць для відпочинку на Чорному морі
В Україні є чимало гарних місць для відпочинку на Чорному морі. Фото: автора

Вони розташовуються в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях.

 Пропонуємо поглянути як на великі відомі курорти з безліччю розваг і апартаментів, так і на маленькі. Звісно, там не знайдеш таких же розваг чи супер-комфортних умов проживання. Зате можна знайти дешевше житло і спокій. До того ж головні принади морського відпочинку – море, сонце і пляж – там точно є!

Одеська область


Чи не найпопулярнішими морськими курортами серед українців є міста та селища Одеської області, що розкинулися на узбережжі Чорного моря. Тут можна знайти відпочинок на будь-яку кишеню і смак. Крім того, щоб смажитися на сонці і купатися у морській воді, на Одещині можна займатися екскурсійним туризмом, відвідавши архітектурні перлини столиці краю чи завітавши до могутньої Білгород-Дністровської фортеці.


Якщо ви відпочиваєте на Одещині, не оминіть Білгород-Дністровську фортецю. 

Одним з найбільших курортних містечок є Затока, що за 40 км від обласного центру. Пляжі розташовані уздовж всієї коси, що розділяє Чорне море і Дністровський лиман, і тягнуться на п'ять кілометрів. Вони ще й досить широкі, так що тут кожному вистачить місця. Морське дно безпечне для купання дітей.
Вибір житла в Затоці дуже різноманітний: від кімнат у приватному секторі зі спартанськими умовами до комфортних готелів. Є тут і санаторії радянського зразка, без кондиціонерів, зате із гарними традиціями лікування.


В Затоці у курортний сезон людно. Фото: excurs.od.ua.

Кароліно-Бугаз розташовується на піщаній косі за 60 км від Одеси. Бази відпочинку тут стоять близько до моря, а за рахунок меншої кількості туристів вода чистіша, ніж у Затоці. Рівень сервісу досить високий (цілодобово гаряча вода, кондиціонери і холодильники у номерах), зате менше розваг.

На пляжі у Карліно-Бугаз. 

У 25 кілометрах від Одеси розкинувся Чорноморськ (колишній Іллічівськ), де на туристів крім пляжів чекає велика кількість фонтанів, парків та ігрових майданчиків. Сюди їдуть в першу чергу ті, хто хоче відпочити у затишній і спокійній атмосфері. Але і для екстремалів знайдуться розваги – прокат скутерів і водних велосипедів.

Курорт Сергіївка відомий цілющими грязями. Лиман розділяє селище на кілька частин, одна з яких розкинулася на материковій частині. Саме тут стоять санаторії, готелі та заклади харчування. До моря доведеться пройти цілий кілометр, який місцеві називають «кілометром здоров'я» (його можна подолати і лиманом на катері). На косі також є житло для туристів, однак оренда коштуватиме більше, ніж на материковій частині. Зате і до морської води лише кілька метрів.
Ще за радянських часів у селищі збудували чимало санаторіїв, які пропонують процедури на основі місцевих цілющих грязей. Вони і досі надають послуги із лікування захворювань рухомого апарату.


У Сергіївці. Фото: stejka.com.

Маловідомий серед українців, зате популярний серед одеситів, курорт Грибівка. Тут можна поселитися на березі моря або ж в одному з численних будиночків, які прихистилися на крутих схилах. Ціновий діапазон дуже різний, серед розваг – кафе та дискотеки. Головна перевага селища – відносно невелика кількість туристів та тиша, у якій можна забути про суєту великого міста.


Грибівка популярна серед одеситів. Фото: uamodna.com.

Санжійка – ще одне село в Овідіопольському районі, в 35 км від Одеси. Рельєф тут відрізняється від традиційного степового півдня України – морське узбережжя прикрашають мальовничі пагорби. Тут є декілька невеликих баз відпочинку, але здебільшого туристи зупиняються у приватному секторі, де житло можна знайти на будь-який смак, від бюджетного до люксового. У Санжійці також можна відпочивати з наметами.


У Санжійці незвичні для степової України пейзажі. Фото: ua.igotoworld.com.

Херсонська область

Найбільший і найцивілізованіший курорт Херсонської області – це невеличке містечко Скадовськ з переважно одноповерховою забудовою. Він розташовується неподалік від острова Джарилгач, що відрізняється хорошими пляжами і природою, яку не встигла знищити рука людини. Бази відпочинку і пансіонати пропонують відпочинок на Чорному морі та розваги на будь-який смак. Скадовськ здавна заслужив славу дитячого курорту. Відпочинок з дитиною тут особливо корисний при захворюваннях щитовидної залози та суглобів.


Захід сонця у Скадовську.

Морський курорт Лазурне, що в районі Скадовська, підійде тим, хто полюбляє тихий і розмірений відпочинок. Тут широкі пляжі і досить чиста вода, однак відпочинок можуть зіпсувати медузи. Крім пансіонатів і баз тут поширена оренда житла у приватному секторі. Розваг у селищі небагато, хіба що бари та нічні клуби.


У Лазурному досить чисте море.

Зате Залізний Порт, розташований на березі відкритого Чорного моря, стає з кожним роком гучнішим і приваблює більше молоді. Тут можна знайти спокійний і заодно дешевий відпочинок в приватному секторі на околиці селища, щоправда, до пляжу доведеться йти 10-15 хвилин. На самому узбережжі також великий вибір житла, від економ-класу до люксу, тут всю ніч не стихає музика. Уздовж пляжу тягнуться суцільні розважальні заклади, атракціони, «чортове колесо», численні кафе і ресторанчики.


У Залізному порту є багато розваг, серед них - колесо огляду. Фото: kirillovka.ks.ua.

Курортна зона Приморське (колишній Більшовик) розташовується неподалік від Залізного порту. Звідси недалеко до знаменитих Олешківських пісків (найбільша пустеля України) і до нещодавно відкритого гейзера з гарячою водою. В кілометрі від селища – озеро Сільпром, де можна безкоштовно полікуватися природними грязями. Можна урізноманітнити відпочинок пізнавальною екскурсією до заповідника «Асканії-Нової».


Неподалік розташовується заповідник "Асканія-нова".

Селище Хорли розташоване на півострові, що нагадує зменшену копію Криму. З материком його з'єднує вузький перешийок. Тут відпочивають ті, хто любить усамітнитися з гарним видом на море. На півострові завжди тепло, тут рідко бувають дощі. Море в районі селища неглибоке, швидко і добре прогрівається. Щоправда, у селищі постійно дме вітер, але він досить теплий. Баз відпочинку і пансіонатів в селищі всього декілька. Пляж піщаний, загальний для всіх відпочиваючих. На півострові є кілька джерел з чистою холодною водою, насиченою колоїдним сріблом. Серед мінусів – велика кількість медуз і погане транспортне сполучення.


Вид на Хорли. Фото: visitkherson.gov.ua.

Миколаївська область

У Миколаївській області також є чорноморські курорти, які можуть забезпечити різноманітний відпочинок для українських туристів. Найбільший серед них – Коблеве, з піщаними пляжами і пологим морським дном. Сам курорт трохи віддалений від селища, має понад сто баз і пансіонатів різного рівня сервісу. Тут гарна база для сімейного відпочинку, є розваги для молоді, працює аквапарк і лунапарк. Крім того, у Коблевому поширені екскурсії з дегустаціями на місцевий винзавод.


На пляжах Коблевого "тусуються" чайки. 

Недалеко від Коблевого розкинулося селище Морське, віддалене від міської метушні. Воно розташоване в невеликій затишній бухті, оточеній буйством зелені, звідки відкривається прекрасна панорама морського узбережжя. Однак у селищі всього кілька пансіонатів і баз відпочинку, пляж не обладнаний, до нього потрібно пройтися пішки 5-10 хвилин. Зате на пляжах, як правило, багато вільного місця.


Краєвиди у Морському. фото: mykolaiv.travel.

У селищі Лугове, що неподалік, більше баз відпочинку, є кілька кемпінгів, де можна встановити намет і насолодитися красивими пейзажами, піщаним пляжем і теплим морем.


У Луговому піщані пляжі. 

Ще один маленький курорт в районі Коблевого – Рибаківка, де з морським відпочинком можна поєднати лікувальні властивості солоного озера солоного озера Тузли і соснового лісу, який тут простягнувся вздовж берегової лінії. Відпочинок тут тихий, але досить цивілізований, адже є достатньо пансіонатів і баз відпочинку, які розташовані неподалік від моря. З Рибаківки відкривається краєвид на острів Березань.


У Рибаківці багато сосен. 

Очаків, де у Чорне море впадають Південний Буг і Дніпро, славиться широкими піщаними пляжами, пологим дном, великими запасами лікувальних грязей. Тут можна зупинитися на численних базах відпочинку, пансіонатах і санаторіях. Очаків має цікаву історію, тут багато археологічних пам'яток, серед них – залишки грецького міста-колонії Ольвії.


Руїни давньогрецького міста Ольвія біля Очакова. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую