ye-logo.v1.2

Справа розстрілів під хмельницьким СБУ: на слухання знову не з'явився прокурор

Євромайдан 3170
На засідання прийшов Віталій Тарадай, Віктор Крайор - не з
На засідання прийшов Віталій Тарадай, Віктор Крайор - не з'явився. Фото: автора

Засідання перенесли.

Сьогодні, 21 грудня, Хмельницький міськрайонний суд продовжив слухання у справі розстрілів під СБУ у лютому 2014 року. Головне питання, яке мав би вирішити суддя — об’єднання кримінальної справи Віктора Крайтора (екс-очільник СБУ) та Віталія Тарадая («альфівець», який, за версією слідства, виконував постріли з кулемета).

Однак, на слухання уже вдруге не з'явились жоден з столичних прокурорів. До слова їх у справі залучено аж семеро. Ще 18 грудня до міськрайонного суду надійшло клопотання з Генеральної прокуратури з проханням відкласти засідання.

«У клопотанні зазначено, що на разі триває активна стадія реформування органів прокуратури, створено значну завантаженість прокурорів, які підтримують державне обвинувачення в суді. Через участь у третьому тестуванні прокурор не має можливості взяти участь у судовому розгляді й просить перенести засідання», - зазначив суддя Олег Антонюк.

Власне, на цьому і завершили сьогоднішнє засідання. Оскільки участь прокурорів у розгляді кримінального провадження, згідно з вимогами кримінально-процесуального кодексу, є обов’язковою. Відповідно, питання об'єднання справ Крайтора і Тарадая також розглядати не могли.

Суддя переніс слухання на 17 лютого

На минулому слухані екс-очільнику СБУ зачитали обвинувальний акт. Після того суд мав дослідити докази, однак прокурор не взяв із собою відповідних документів.

Нагадамо, 19 лютого 2014-го року в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активістів отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Представляє інтериси Віктора Крайтора у суді адвокатесса Лілія Дудко

Тоді цією справою займалися військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд справи. Також у справі серед підозрюваних фігурує боєць спецпідрозділу «Альфа» Віталій Тарадай. Він, за версією правоохоронців, здійснював постріли з приміщення СБУ, чим виконував наказ Віктора Крайтора.
 

Коментарі:

Віталій Українець 22.12.2019 09:54

У Крайтора з народження дуже цікаве призвіще Чокотило ,після одружання взяв жінки призвище!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую