ye-logo.v1.2

Суд знову розгляне питання об’єднання справ двох обвинувачених у розстрілах хмельницьких майданівців

Євромайдан 3169
Віталія Тарадая обвинувачують у розстрілах хмельницьких майданівців
Віталія Тарадая обвинувачують у розстрілах хмельницьких майданівців. Фото: автора

Справу Віталія Тарадая розпочнуть розглядати по суті.

Сьогодні, 25 листопада, Хмельницький міськрайонний суд провів підготовче засідання у справі Віталія Тарадая. Чоловіка обвинувачують у розстрілах хмельницьких майданівців під приміщенням СБУ у лютому 2014 року. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще четверо активістів отримали травми.

На слухання прийшли частина потерпілих та обвинувачений із захисником. Головне питання, яке мали вирішити на підготовчому засіданні – чи відповідає обвинувальний акт нормам закону і чи немає у сторін процесу будь-яких зауважень до зібраних правоохоронцями документів. Учасники процесу підтримали обвинувальний акт, і таким чином, суддя Олександр Піндрак призначив справу до судового розгляду у відкритому засіданні.

Окрім того, суду надійшло клопотання від потерпілих та захисника Віталія Тарадая про об'єднання його справи із кримінальною справою Віктора Крайтора – екс-очільника упавління СБУ, який, за версією слідства, віддав наказ стріляти своєму підопічному Тарадаю. Справи обох обвинувачених у розстрілах хмельницьких майданівців перебувають на розгляді у різних судів, хоча стосуються однієї події.

На останньому слуханні кримінально провадження стосовно Крайтора, суддя Олег Антонюк уже розглянув клопотання Віктора Тарадая про об'єднання справ і відхилив його. Відповідно до умов кримінально-процесуального кодексу України, Тарадай не мав відповідних прав на звернення до суду з таким клопотанням і його справа на той момент не була призначена до розгляду. Аби передати її на об'єднання, потрібна була ухвала судді, а не клопотання обвинуваченого.

Справу Тарадая призначили до розгляду по суті

«Суд приходить висновку, кримінальне провадження по відношенню Тарадая передати складу суду, що здійснює розгляд справи по обвинуваченню Крайтора для вирішення питання про їх об’єднання, про що, фактично, заявили сторони. У судове засідання викликати сторони процесу та інших учасників», - ухвалив суддя Олександр Піндрак.

Таким чином, об’єднати чи ні кримінальні справи по обвинуваченню Крайтора і Тарадая знову вирішуватиме на слуханні суддя Олег Антонюк. Відбудеться це 21 грудня.

Нагадамо, 19 лютого 2014-го року в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активістів отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Тоді цією справою займалися військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд справи. Також у справі серед підозрюваних фігурує боєць спецпідрозділу «Альфа» Віталій Тарадай.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую