ye-logo.v1.2

В Україні лише десять відсотків селян можуть працювати на своїй землі

2808
Кузьма Матвіюк вважає, що сьогоднішня ситуація з землею – це результат добре спланованої схеми розорення села.
Кузьма Матвіюк вважає, що сьогоднішня ситуація з землею – це результат добре спланованої схеми розорення села.. Фото: Сергій ПРИЩЕПА

Переконаний фермер і активний громадський діяч Кузьма Матвіюк

Земля – це «козир» українців і з цим посперечатися важко. Як і з тим, що вона є, й повинна бути товаром. Розмови про продаж землі ведуться уже кілька років як серед пересічних громадян, так і на найвищому рівні влади. Один із пунктів, по якому не співпадає точка зору одних і інших – чи готова законодавча база до ринку землі уже з наступного року. Провладні чиновники готові зняти мораторій і вже з січня торгувати землею, а опозиція, звісно, проти.

Мораторій знімуть?
На початку березня цього року Верховна Рада України «провалила» законопроект, яким пропонувалося продовжити термін мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року. Тоді відповідний документ підтримали 117 з 226 необхідних народних депутатів. Автор законопроекту, подаючи його, наголошував, що в країні ще не прийняті закони про державний земельний кадастр, про ринок землі, про реєстрацію земельних ділянок, про облік земель сільськогосподарського призначення тощо. «Продовження мораторію на три роки дало б можливість реалізувати заходи, пов’язані з організаційним та правовим забезпеченням обігу земель в Україні, а також захистити майнові інтереси власників сільськогосподарських земель», – йшлося у законопроекті. Як відомо, президент Віктор Янукович наполягає, що вже з 2012 року в Україні має функціонувати ринок землі сільськогосподарського призначення. Разом з тим, він заявив що на продаж землі «за межі України», буде накладений тимчасовий мораторій, але не уточнив, який саме час діятиме така заборона. Однак, за даними соціологів 88% суб’єктів сільського господарства в Україні не підтримують введення вільного ринку землі у 2012 році.
Своє невдоволення спекуляцією земельними питаннями висловили нещодавно у Києві. Всеукраїнське селянське віче пройшло під гаслом «Ні – продажу землі, ні – розоренню села». «У своїх ухвалах віче вимагає продовження мораторію на продаж землі до 2015 року, реальних дій з реформування агропромислового комплексу, та інших заходів, які б врегулювали та узаконили законодавство щодо земельних питань в цілому», – повідомив голова ініціативної групи по скликанню віче у нашій області, фермер та відомий громадський діяч Кузьма Матвіюк. За його словами, сьогоднішня ситуація з землею – це результат добре спланованої схеми розорення села, реалізацію якої почали ще за часів колишнього Президента Леоніда Кучми.
«Кілька найбагатших родин скуплять усю нашу землю»
«Раніше я працював у Хмельницькій ОДА, начальником відділу по розвитку селянських фермерських господарств, – розповідає Кузьма Іванович. – Ми впроваджували приватну систему господарювання. Тоді я стояв на позиції, що для нашої української ментальності притаманна приватна система господарювання і стовідсотково був за те, що приватизувати землю. В силу своїх службових обов’язків, я змушений був часто бувати на сходах села, бачити справжнє, а не деклароване ставлення людей до землі та роботи на ній. Тому згодом, несподівано для себе переконався, що в нас лише 10-15% людей здатні працювати на землі, двадцять чотири години на добу нею жити. Решта ж, ставляться до роботи по-споживацьки: відпрацювали і шукають розваг. Це все – це продукт колгоспної системи». Кузьма Матвіюк згадує, що тоді, коли оголосили про приватизацію землю, все було красиво: колгоспи розформовуються, а земля передається людям у приватну власність. Але колгоспи ліквідовувалися в ейфорії, що держава допомагатиме і сприятиме селянам у господарюванні тепер уже на своїй землі. Та не так сталося, як планували люди. «Колгоспи знищили, худобу вирізали, матеріальну базу розікрали і більшість землі пустує, – переконаний Кузьма Іванович. – Держава одноосібникам не допомагала, ті «посмикалися» і віддали землю іншим. Спрацювала схема, за якою продавали підприємства: спочатку довели їх до банкрутства, а потім за безцінь позабирали». Фермер переконаний, що як тільки знімуть заборону на продаж землі, то кілька найбагатших родин України скуплять усю землю на первинному ринку, тобто у селян, за безцінь. А вже потім, земля буде, по-перше на вторинному ринку і ціна – відповідно захмарною, а по-друге – усе буде приватне.
«Земля такий самий товар, як нирка»
«Сьогодні частина селян вже готові продавати свою землю, – стверджує Кузьма Матвіюк. – Наведу два приклади зі своїх знайомих. Перший – проживає у селі, має свою землю, але при нагоді готовий її продати. Аргументує тим, що «хоче до смерті мати за що випити і нормально пожити». Інший знайомий отримав землю у спадок. Вона йому абсолютно не потрібна, тому що орендар, який використовує його ділянку, розраховується зерном або кукурудзою, яка міському жителю теж ні до чого, тому однозначно виступає за продаж землі. І перших, і других чимало. Але ніхто не хоче розуміти того, що коли вони продадуть свою землю, то десь у сусідньому районі продадуть частину лісу. І коли йому захочеться сходити за грибами чи суницями – скрізь буде приватна територія, на якій його, коли туди сунеться, можуть і підстрелити, як це нещодавно зробив депутат Лозинський».
Учасники Всеукраїнського селянського віче у свої ухвали звертають не лише до владної верхівки, а й до громадськості. Як аргумент проти зняття мораторію на продаж землі і і переведення її у розряд товару взагалі, Кузьма Матвіюк проводить паралель: «Потрібно пам’ятати, що земля – такий самий товар, як і будь-який орган людського тіла: теоретично його можна продати, але потрібно чітко усвідомлювати, яка мета продажу і якими будуть наслідки. Землею, як і власними органами ніхто не розкидається.
 

Коментарі:

Jimmi 08.07.2011 12:00

???????????????????????????????????????????? Земля – це «козир» українців ну-ну!?

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую