ye-logo.v1.2

На Шепетівщині розцвіла унікальна червонокнижна рослина - болотянка: чим вона особлива

Суспільство 185
У Національному природному парку «Мале Полісся» розцвіла болотянка звичайна, яка занесена до Червоної книги України
У Національному природному парку «Мале Полісся» розцвіла болотянка звичайна, яка занесена до Червоної книги України. Фото: Національного природного парку «Мале Полісся»

Це багаторічна реліктова рослина, яка є важливим індикатором здоров'я болотних екосистем.

У Національному природному парку «Мале Полісся», який розташований на Шепетівщині, розцвіла болотянка звичайна, або як її ще називають – шейхцерія болотна (Scheuchzeria palustris). Це багаторічна реліктова рослина, яка занесена до Червоної книги України. Як повідомляють у НПП «Мале Полісся» збереження шейхцерії болотної та її середовища зростання є важливим завданням, адже вона є важливим елементом екологічної рівноваги.

«Зовнішній вигляд шейхцерії болотної також вартий уваги. Вона має тонкі, довгі стебла, які підіймаються над поверхнею води, і невеликі квітки, зібрані в суцвіття. Ця рослина прекрасно адаптована до життя у вологих умовах, що робить її важливим індикатором здоров'я болотних екосистем», - йдеться у повідомленні.

У Парку також додають, що декілька видів цих рослин ростуть на сфагнових плавах по берегах озера Святе (гідрологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення «Озеро Святе»). Сфагнові плави мають важливе значення для підтримки біорізноманіття, адже не лише регулюють водний баланс, але й слугують домівкою для багатьох рідкісних видів рослин та тварин.

Читайте також: Які температурні рекорди зафіксували 30 червня на Хмельниччині.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую