ye-logo.v1.2

Діамантове диво

4600

Діаманти – найкращі друзі дівчат, уже не перший рік поспіль запевняють у своїй пісні про коштовне каміння солістки гурту «Віа Гра». Але насправді з ними залюбки дружитимуть представниці слабкої статі будь-якого віку.

Діамант (так називають ювелірно огранований алмаз) – символ розкоші, досконалості й влади. Йому завжди приписували містичні властивості, начебто він надавав власникові мужності й хоробрості, відганяв темні сили, зміцнював кохання. Але щастя приносить тільки подарований діамант. Навіть якщо покупець прийшов до ювелірного магазину і вибрав собі виріб із діамантом, краще, щоб хтось заплатив за нього хтось інший. Лише тоді камінь стане талісманом.
Один карат дорівнює 0,2 грама
Традиція вимірювати діаманти у каратах започаткована у минулому столітті. У міру зростання каратности в геометричній прогресії зростає і вартість каменю. Приміром, двухкаратний діамант буде дорожчим однокаратного приблизно в чотири рази. Діаманти великої каратності фіксованої ціни на ринку не мають зовсім: їх вартість визначається на основі індивідуальних характеристик кожного каменю.
Чистоту діаманта можна визначити на око
Вона визначається наявністю й характером розташування сторонніх вкраплень, які є практично в кожному діаманті, і наявністю вад або тріщинок на його поверхні.
Чистота виміряється в цифрах від 1 до 12. Для каменів вагою до 0,3 карата чистота від 5 і вище означає, що дефекти видні неозброєним оком; у каменях більше 0,3 карата вади будуть видні без лупи при чистоті 7 і вище.
Шифр незрозумілого значення
Купуючи діамант, слід звертати увагу на цифри, вказані на етикетці. Допомогти розібратися із позначками «3 Кр 57 – 0,26 4/2» ми попросили продавця магазину «Онікс». «Цифра «3» означає, що у виробі три камені, – розповідає продавець, – «Кр» вказує форму ограновування, у даному разі – це класична кругла. «57» – кількість граней в ограновуванні одного діаманта. Це стандартне ограновування, але є спрощені, зі зменшеним числом граней, наприклад – 17. «0,26» загальна вага діамантів у каратах. Дріб вказує на кольоровість і дефектність. Чисельник – колір (у нашому випадку «4» означає, що кристал має злегка жовтуватий відлив), а знаменник – дефектність. Чим нижчі ці цифри – тим краще». До речі, знамениті діаманти «чистої води», які продаються за нечуваними цінами, позначаються співвідношенням 1/1. А вислів «діамант чистої води» – родом із тих часів, коли для того, аби відрізнити камінь від підробки, його кидали у воду, де він ставав непомітним.
Блискучі цяці економ-класу
Виготовляються цілком легально з безбарвного циркону, синтетичного рутіку, сапфіру чи шпінелю. Вони продаються в ювелірних магазинах поруч зі справжніми діамантами, але за меншою ціною. Для покупця – не фахівця у цій справі, відрізнити справжній діамант від справжньої підробки майже неможливо, особливо, коли друге видають за перше. Тому найкраще, не вірити комусь на слово, а перевіряти коштовності на справжність за допомогою даймонд-тестерів або, як їх іще називають, тестерів діамантів. Такі пристрої є в усіх ювелірних крамницях, які дбають про свою репутацію. До речі, такі тестери є і в ломбардах. І як розповіла нам оцінювач ломбарду «Скарбниця», трапляються випадки, коли люди приносять прикраси з імітацією, щиросердечно вірячи, що це справжні діаманти.
Діамантові витребеньки
Не зважаючи на те, що прикрасами з цього коштовного каменю марять панянки з усього світу, але застосовують його не лише в ювелірній галузі: вставляють у зуби, на кнопки мобільних телефонів, ошийники песиків і котиків. Більше того, минулого року компанія «Black Astrum» випустила найдорожчі у світі візитки, інкрустовані діамантами. А в Ангілії приготували найдорожчий за всю історію світової кулінарії десерт з ікрою, шампанським, бельгійським шоколадом і віскі, прикрашений золотом і діамантами.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую