ye-logo.v1.2

Громади, які встигнуть об'єднатися до місцевих виборів, отримають максимальну підтримку

Політика 6259

11 червня в Києві відбулася конференція “Децентралізація влади: рік реформ, зміст, ризики, можливості та роль громадянського суспільства”.

Фактично у квітні 2014 року з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а потім, у червні, з прийняттям Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в Україні розпочалася ключова реформа децентралізації влади, яка здатна допомогти нам, нарешті, розпрощатися із радянською вертикаллю правління.
Про те, що зроблено за цей рік, які рішення були революційними, а які стали наслідком складних компромісів та чи готові ми взагалі до впровадження реформи говорили на конференції «Децентралізація влади: рік реформ, зміст, ризики, можливості та роль громадянського суспільства».
Відбулася вона з ініціативи директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука. В роботі конференції взяли участь Голова Верховної ради України Володимир Гройсман, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, народні депутати України, лідери регіональних відділень Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, а також районних та обласних рад, експерти з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, регіональні представники Офісів реформ та міжнародні донори.

Гройсман: Реформи — це процес незворотні

Володимир Гройсман наголосив на незворотності реформ і змін, які розпочалися в суспільстві.
“В Україні фактично відбулася не централізація, а узурпація влади. А тому завдання, яке стоїть перед суспільством — зробити повсюдність місцевого самоврядування, щоб жодна місцева влада не змогла підмінити органи місцевого самоврядування. Максимальні повноваження слід передати на рівень громад, де вони будуть ефективніші. Обласна рада має займатися розвитком області. Що сьогодні стоїть на заваді реформи? Це, насамперед, нерозуміння процесів, що відбуваються, спричинене відсутністю ефективного донесення інформації до людей. А люди, природно, бояться змін. Існують і відверто цинічні політичні проекти: все рівно, що буде з Україною — головне подолати прохідний бар’єр на виборах”, — зауважив голова Верховної ради України.
Заступник Міністра з регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода зазначив, що ми знаходимося в практичній стадії реформи місцевого самоврядування. Реалізація реформи децентралізації влади передбачає три етапи: Формування законодавчої бази; Формування спроможних територіальних громад; Передача повноважень і ресурсів.
На даному етапі прийнято низку законів, які лягли в основу децентралізації: Закон «Про співробітництво громад», «Про засади державної регуляторної політики», Закон «Про добровільне об'єднання громад».
“Децентралізація фінансова йшла важко, але сьогодні маємо результат. Місцеве самоврядування отримало нову філософію міжбюджетних відносин, яка спрямована на те, щоб перейти в систему об’єднаних територіальних громад. Маємо сьогодні 24 регіональних Офіси реформ, які спільно з ОДА реалізовують реформу на місцях. Етап розробки перспективного плану в 7 регіонах завершився схваленням Перспективного плану. Однак дивує позиція багатьох обласних рад, які мали би стати лідерами реформ, адже вони були одні з перших ініціаторів, а тепер не підтримують. Маємо найліберальнішу реформу. Вона захищає того, хто не хоче, але не захищає того, хто хоче об’єднуватись. А тому буде запропонована нова філософія об'єднання територіальних громад. Якщо не схвалено Перспективний план області, ми дамо можливість тим, хто хоче об’єднуватись, реалізувати своє право. Немає сформованих громад — немає виконкомів на рівні області чи району. Узурпувати владу не дамо”, — наголосив В’ячеслав Негода.
Уже передбачено 3,5 млрд.грн. на розвиток громад в бюджеті 2016року, щоб громади отримали якісні послуги після об'єднання.

Ганущак: Місту ця реформа не потрібна. Поки що

На рівні Верховної Ради утворена робоча група за участі експертів та представників органів місцевого самоврядування, в якій відбуваються дискусії, що спрямовують політиків дослухатися до думки фахівців. До речі, всі пропозиції, що стосувалися статусу старост, запропоновані Асоціацією сіл, були враховані і включені до відповідного закону.
“Розтягувати в часі реформу неможливо, бо змінюються еліти, влада, і все починається спочатку. А руху немає. Поки є порозуміння між всіма гілками влади, то в межах цієї каденції треба пройти цей шлях”, - наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.
Неодноразово зверталася увага і на те,що інформація до простих людей не доходить,тому потрібні комунікатори. Допомогти в цьому можуть громадські організацій і просто активні люди, яких слід залучати до роботи.
“Село України - це хребет нації. Реформа місцевого самоврядування – єдина, яка врятує село. Місту ця реформа не потрібна. Місто оговтається через кілька років, коли виникне проблема приміської зони. Європа в декілька десятків років проводила реформу, у нас стільки часу немає . Ми підготували оптимальне рішення . Теоретично — це найкраще, що є в Європі, і що запропоновано до впровадження в життя. Маємо Закон «Про добровільне об'єднання громад» і Методику формування ефективних територіальних громад – це дасть можливість відірватися і наздогнати Європу”, - підкреслив Юрій Ганущак.

Іноземці: Варто приділити особливу увагу комунікації

Ініціатор і організатор конференції Анатолій Ткачук в своєму виступі підвів підсумки співпраці з донорськими організаціями. Він наголосив, що багато здійснюється завдяки нашим партнерам. За попередні роки було багато підготовлено, але не було впроваджено. Проте кожний наступний етап ґрунтується на попередньому. Він ґрунтується як на українському , так і іноземному досвіді.
В свою чергу, присутні на конференції представники іноземних фондів відзначили позитивну динаміку, яка за останній рік зроблена в напрямку реалізації реформи децентралізації.
“Дуже багато зроблено, хоча могло бути і більше, але швидкість хороша, і ми готові ще більше підтримати реформу та нові проекти в цьому напрямі, — зазначив директор Швейцарського Бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтані. — Варто було би більше приділяти уваги питанню комунікації і дискусії з приводу реформи, адже люди говорять про закриття дитячих садочків, шкіл, втрату робочих місць, погане сполучення до регіонального центру. Ідея ж реформи — створення більш потужної громади, якій передадуть повноваження і кошти, щоб вирішувати такі питання самостійно. Отож мають бути групи зворотного зв’язку”.
“Основний рівень, на який слід поставити акцент — це базовий рівень. Саме базовий рівень найбільше впливає на рівень життя людей. Це найефективніший рівень надання послуг. Тільки після створення спроможної конкурентної громади можна здійснювати подальшу децентралізацію. Складність в тому, що реформування базового рівня — це саме складне з досвіду європейських країн. Не існує жодної реформи, де не виникали такі проблеми”, - зазначали донори.
Дуже високу оцінку Україна отримала від Олени Литвиненко, заступника Офісу Ради Європи в Україні. Вона зробила екскурс з 1998 року і відмітила, що Україна досягла великого прориву в якості реформ, зросла і активність громадян. Фондом Відродження було відмічено, що в Україні зроблено найрезультативніші кроки в умовах зовнішньої агресії.
Негода: Люди мають за півроку відчути переваги об'єднання
Підводячи підсумки конференції, заступник Міністра В’ячеслав Негода сказав, що децентралізація має бути у всіх сферах життя, крім космічного агентства, бо ракета летить доверху , а децентралізація направлена вниз.
“Має пройти децентралізація і в сфері земельного законодавства, так як це було зроблено з бюджетом. Наступний крок — це адміністративні послуги. Ми будемо максимально підтримувати ті громади, які встигнуть об’єднатися до місцевих виборів”, - наголосив В'ячеслав Негода. Їм потрібно допомогти стати на ноги. Люди мають за півроку відчути переваги об'єднання.
“Не треба плисти за течією-треба формувати течію, і тоді вона піде в правильне русло. Сьогодні ми сформували течію: нам потрібна сильна європейська країна. Для цього нам слід сформувати сильні територіальні громади. Від рішення до результату має пройти час і цей час не може бути менше половину року”, - на завершення сказав Анатолій Ткачук.
Що ж, реформа вже впроваджується. Важко чи легко, швидко чи повільно це вже інше питання. Але історія не знає жодного випадку, коли б реформа, яка розпочалася, зупинилася.  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую