ye-logo.v1.2

Що найчастіше запитують люди про об'єднання громад

Політика 6176

Підсумовуючи зустрічі з громадськістю, Офіс реформ підготував відповіді на конкретні запитання, які задають жителі громад при кожній зустрічі.

Які повноваження буде виконувати об’єднана громада?

Рівень самостійності громад і повноважень органів місцевого самоврядування буде дуже високим. Тобто все те, що найефективніше вирішуватиметься на рівні громади, буде туди передано. А це первинна медицина, дошкільна і шкільна освіта, культура та спорт, благоустрій і комунальні послуги, охорона порядку та пожежогасіння, пасажирські перевезення, соціальні послуги, забезпечення соціального захисту (виплата пенсій, субсидій, компенсацій, забезпечення надання пільг), містобудування та адміністративні послуги.

На території громади також діятимуть структурні підрозділи територіальних органів центральних органів виконавчої влади, які надаватимуть послуги з: санітарно-епідеміологічного захисту, казначейського обслуговування, реєстрації актів цивільного стану.

Чи не призведе створення більших громад до деградації малих сіл, у яких не буде сільрад?

Якщо говорити відверто, то відкладання реформи уже призвело до того, що в Україні за останні 8 років зникло понад 500 сіл. Занепад передусім відбувається на територіях, віддалених від центрів економічної активності, - міст та селищ, адже саме в містах та селищах є активність: підприємства, бюджетні установи, місцевий бізнес. І саме до таких населених пунктів тяжіють села - там працюють люди,туди їздять на базар, аби щось продати і щось купити. Створення нових громад відбуватиметься якраз навколо таких центрів, тобто периферійні зони деградації скорочуватимуться. Села, які увійдуть до таких громад, будуть мати обов’язкове представлення у місцевій раді, а в кожному селі буде обрано сільського старосту. Отже, така реформа сприятиме збереженню сільської поселенської мережі в Україні, що вкрай важливо для держави та української нації.

Звідки візьмуться в об’єднаній громаді ресурси?

Якщо об’єднати двох бідних, то вони багатшими не стануть! Дуже часто, аби зупинити реформу, оперують тезою про «об'єднання бідних».

По-перше, нові громади створюватимуться не через об'єднання двох чи кількох бідних, а навколо міста чи великого селища. Таким чином, об’єднаються людські ресурси (кількість населення в нових громад буде значно більшою), природні ресурси (територія нової громади зростає десь в середньому до 400 квадратних кілометрів), що дозволяє акумулювати значні кошти земельного податку та податку з доходів фізичних осіб.

По – друге, нова громада отримає весь комплекс повноважень, у тому числі, наприклад, середню освіту (яка сьогодні є прерогативою району) та первинну медицину. На освіту держава виділятиме субвенцію з розрахунку на одну дитину та субвенцію на медицину з розрахунку одного жителя.

По – третє, громада стає зацікавленою в розвитку підприємництва, а це додаткові робочі місця, а відповідно збільшуються надходження до бюджету.

По – четверте, кожна громада виходить на прямі взаємовідносини з державним бюджетом, оминаючи додаткові рішення обласної чи районної ради. До того ж, за місцевим бюджетом буде закріплено податки, які за своєю природою є досить стабільними та прив’язаними до території: податок на землю, на нерухомість, на доходи фізичних осіб, єдиний податок, а також частина податку на прибуток з підприємств.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую