ye-logo.v1.2

Новообрані старости не проходитимуть спецперевірку

Політика 4917
Фото: tsn.ua

Роз’яснення щодо порядку призначення перших виборів старост та проведення спеціальної перевірки

Децентралізація, один із шляхів реформування органів місцевого самоврядування (ОМС). На відміну від централізації, він передбачає передачу частини повноважень (функцій; коштів) від органів центральної до органів публічної влади. Одними із основних переваг децентралізації є: залучення громади, її мешканців, до процесів управління; краще виконання функціональних обов’язків ОМС; ефективніше вирішення проблем відділами, які безпосередньо з ними зіштовхуються. Процес децентралізації пов'язаний з багатьма змінами, зокрема в об’єднаних територіальних громадах інтереси мешканців громади в органах місцевого самоврядування представляє староста. На сьогодні посади старост до обрання на виборах виконують бувші голови сільських, селищних , міських рад які увійшли до об’єднаної територіальної громади (ОТГ). В зв’язку з цим, як і в керівників новоутворених ОТГ, так і в багатьох представників громади виникають питання коли мають відбуватися перші вибори старост, чи повинні вони проходити спец перевірку в зв’язку з дією Закону України "Про запобігання корупції".
   Відповідно до частини шостої статті 14 Закону України «Про місцеві вибори» перші вибори старост сіл, селищ на території відповідних об’єднаних територіальних громад призначаються радами відповідних територіальних громад. Стаття 141 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначає, що у селах і селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», за винятком її адміністративного центру, обирається староста на строк повноважень місцевої ради. Виходячи із норм чинного законодавства, староста є посадовою особою місцевого самоврядування, входить до складу виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади за посадою та обирається територіальною громадою в порядку, визначеному законом.
   Як відомо, особи, що займають виборні посади зобов’язані пройти спеціальну перевірку. Однак, щодо спеціальної перевірки старости необхідно враховувати ряд особливостей, зазначених у Законах України, адже спеціальну перевірку мають проходити посадові особи, які займають виборні посади, на які обираються або затверджуються відповідною радою, а не обираються територіальною громадою. Враховуючи положення Закону України «Про запобігання корупції», спеціальна перевірка проводиться стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується Національним агентством, у тому числі щодо відомостей, поданих особисто. Примітка до цієї ж статті дає роз’яснення з переліком посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, але посада старости туди не відноситься. Частина перша статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» зазначає перелік категорій осіб, які працюють в органах місцевого самоврядування. Тільки перші три категорії мають обов’язково проходити спец перевірку.

  Починаючи з четвертої та нижче категорії посадових осіб можуть проходити спеціальну перевірку лише за власним бажанням, тобто у решті випадків посадові особи органів місцевого самоврядування мали б проходити спеціальну перевірку лише якщо б їхні посади були віднесені до посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища та посад з підвищеним корупційним ризиком. Перелік таких посад мав би бути затверджений Національним агентством з питань запобігання корупції. Проте зараз такий документ ще не прийнятий і не затверджений. Отже, відповідно до норм чинного законодавства, які містяться у Законах України «Про місцеві вибори», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про державну службу», староста є посадовою особою місцевого самоврядування, обирається територіальною громадою в порядку, визначеному законом та не відноситься до жодної з категорій як посадових осіб, так і посад державних службовців. Лише у разі внесення змін у вищезазначені закони проведення спеціальної перевірки щодо старости може стати необхідним. Однак на сьогоднішній день спеціальна перевірка до старости, як до виборної посади, не є обов’язковою.

Експерт з правових питань Зюськіна О.В.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую