ye-logo.v1.2

Рекордна сесія облради: через політику депутати не прийняли ряд важливих питань

Політика 2494
Депутати розглянули понад сотню питань, але не всі позитивно.
Депутати розглянули понад сотню питань, але не всі позитивно. . Фото: автора

Вчора, на пленарному засіданні депутати розглянули понад сотню питань порядку денного.

Бувалі депутати кажуть – це рекордна сесія, адже вже протягом кількох каденцій не було такого, щоб за одне засідання «пройти» такий порядок денний! Щоправда, не усі питання важливі для області, депутати спромоглися прийняти. Спочатку завадили політичні амбіції, потім – відсутність необхідної кількості депутатів у залі.

До голосування за окремі питання довелося повертатися по кілька разів.

Спочатку депутати не дозволили виступити генеральному директору Хмельницької АЕС.

Потім не проголосували за призначення на посаду директора комунального закладу «Центр організаційно-господарського забезпечення закладів освіти». Це саме те підприємство, через яке проходять усі гроші, закупки і тендера в обласній раді. Офіційно – не вистачило голосів, а неофіційно – на посаду просували родича одного із впливових екс-нардепів. Можливо саме тому більшість депутатів із пропрезидентської фракції не підтримала кандидатуру Віктора Скрипника, хоча він пройшов конкурс.

Не прийняли депутати й зміни до перспективного плану формування територій громад Хмельниччини. І хоч це питання підтримали всі комісії, крім однієї, у залі депутатських голосів не знайшлося.

В цьому році створено 11 громада, а це 113 тисяч 606 осіб, які матимуть вибори у жовтні-грудні.

«Якщо не внести зміни в перспективний план, то ці громади у наступному році не будуть враховані у бюджеті на 2018 рік і не зможуть господарювати, отримати нові повноваження, фінансові ресурси і не зможуть приймати рішення і відповідати за них» – повідомила Світлана Пасічник, заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької ОДА.

За словами Світлани Михайлівни, перспективний план це не догма і поки реформа в процесі, до нього можна вносити зміни.

Депутати від Свободи Юрій Смаль не зрозумів, чим керувалися в області при створення перспективного плану.

Зокрема, він зазначив, що представники Шаровечки не хочуть приєднуватися до Хмельницького, а інший його колега зауважив, що і з Хмельницьким ніхто цього не погодив.

Світлана Михайлівна пояснила, що оскільки Шаровечка територіально залишилася одна (навколо сільські ради вже об’єднанні у громади – авт.) і в адміністрації уже є їхнє звернення про утворення робочої групи, яка займатиметься об’єднанням, її включили до перспективного плану.

Голова ради запропонував зняти ті кілька громад, які викликали непорозуміння, а решта таки включити до перспективного плану, але для депутатів ці аргументи не стали переконливими і вони не погодили зміни до перспективного плану розвитку територіальних громад. Щоправда пообіцяли – заради того, щоб Уряд таки встиг прийняти розпорядження і виділити частку бюджету на новостворені громади, зберуться на позачергову сесію.

На прийняли депутати і звернення, які, як вони самі зізналися, мали політичний характер. Перше стосувалося створення антикорупційного суду, яке пропонувала «Самопоміч» та звернення щодо автомобілів на єврономерах, яке озвучила «Свобода». Зі зверненнями, як кажуть, самі себе переграли, бо вийшло так: ви не підтримали наше – ми не підтримуємо ваше.

В результаті вийшло, що жодне зі звернень не набрало необхідної кількості голосів.

До речі, питання про клопотання перед Верховною Радою України про нагородження Івана Правника та присудження премії Мірі Остапчук, теж не підтримали.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую