ye-logo.v1.2

Протестні настрої, вимоги змін та сутички. Огляд подій у Києві

Політика 3419
17 жовтня 2017 року в Києві відбулися сутички між мітингувальниками та правоохоронцями
17 жовтня 2017 року в Києві відбулися сутички між мітингувальниками та правоохоронцями. Фото: pravda.com.ua

Мирна акція за «Велику політичну реформу» переросла у вуличні протистояння.

Ще вранці 18 жовтня ситуація під стінами Верховної Ради України в Києві була спокійною. А вже після обіду, як передає «Ліга. Новини», відбулися невеликі сутички учасників акції з поліцією і Національною гвардією. Отож, все почалося вчора, 17 жовтня…

Обмеження депутатської недоторканності, вибори за відкритими списками та створення антикорупційного суду – з такими вимогами під стіни парламенту прийшли представники опозиційних політичних партій і громадських організацій. У Хмельницькому також пройшла подібна акція, результатом якої стало звернення до обласної ради, аби місцеві обранці звернулися до парламентарів з вимогою прийняти зміни до законодавства. У Хмельницькому все пройшло спокійно, у Києві – ні.

«Близько 15.30 стало остаточно зрозуміло, що Парубій не внесе на розгляд у вівторок вимоги протестувальників – і ситуація кардинально змінилася, - пише «Українська правда». - Під стінами Ради з’явилася колона людей, серед яких вирізнялися люди в камуфляжі з шевронами батальйону «Донбас», які спробували пронести під парламент намети. За словами організаторів, намети були зазначено в заявці акції, однак правоохоронці заблокували прохід активістів до площі поруч із Радою. Почалися сутички, у результаті яких постраждали як правоохоронці, так і мітингувальники». За даними «Hromadske.ua», унаслідок цього постраждало четверо людей. Один поліцейський, який був госпіталізований із закритою черепно-мозковою травмою, і ще троє мітингувальників: двоє дістали хімічні опіки очей, а третій – забійну рану голови.

Почали з’являтися й перші намети. Спочатку 14-ть, потім, як пише «Лівий Берег», ще півсотні.

Були 17 жовтня й інші сутички: бійка мітингувальників із депутатом Олегом Барною, удар ногою Володимира Парасюка начальнику Управління державної охорони Валерію Гелетею.

Щодо вимог протестувальників, то… «У відповідь і президент, і голова Верховної Ради запевнили, що судову реформу, зміни до виборчого законодавства та скасування недоторканності парламент розгляне вже днями. Щоправда президентський законопроект пропонує скасувати депутатську недоторканність не зараз, а у 2020 році», - пише «Радіо Свобода».

Вже після 22-ї під будівлею Верховної ради почалися нові заворушення. Вночі відбувся брифінг глави Національної поліції України Сергія Князєва. « Ніяких радикальних заходів по «зачистці», «звільнення площі» ми не припускаємо, - слова Князєва наводить «112.ua». - Якщо громадяни мають намір висловлювати свої думки – нехай це роблять. Але ми зобов'язані забезпечити їх безпеку. Законність розміщення наметів розглядається в першу чергу міською адміністрацією, а ми будемо намагатися знайти взаєморозуміння з організаторами наметового містечка».

«Передбачити наступні дії складно. Але є велика вирогідність, що акції триватимуть і далі. Все залежить від того, яку мету собі ставлять непублічні учасники процесу», – підсумовує «Українська правда», посилаючись на слова співрозмовника з оточення Президента України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую