ye-logo.v1.2

Рада прийняла закон про Антикорупційний суд: як проголосували нардепи від Хмельниччини

Політика 2387
Законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» прийнятий, але це ще не створення самого органу
Законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» прийнятий, але це ще не створення самого органу. Фото: youtube.com

Законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» підтримали 315 народних депутатів.

«Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить не менш ніж 500 прожиткових мінімумів (зараз 881 000 гривень). Його створення - одна з основних вимог західних кредиторів. Але його тривалий час блокували», - пише «Лівий берег».

Згідно із ухваленим законом, ключову роль у доборі антикорупційних суддів надали міжнародним експертам. Так, при Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) буде створена Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ), до якої ввійдуть 6 осіб. Міжнародна рада експертів спільно із ВККС матиме право накладати вето на сумнівних кандидатів у судді. Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

«Спільне рішення ВККС та ГРМЕ дозволить припинити участь сумнівних кандидатів у конкурсі: якщо 9 членів ВККС та 3 із 6 членів ГРМЕ не підтвердять відповідність кандидата критеріям доброчесності і професійності, такий кандидат не зможе претендувати на посаду судді, - пише «ЦПК». - Експертів до складу ГРМЕ визначатимуть міжнародні організації виключно з людей, які мали досвід правоохоронної або суддівської роботи за кордоном».

Із 315 голосів «за», є й підтримка нардепів від Хмельниччини. Згідно з поіменним голосування, оприлюдненого на сайті Верховної Ради України, усі восьмеро народних обранців від нашої області підтримали законопроект № 7440. Утім, ухвалений закон фактично лише описує Вищий антикорупційний суд, але не створює його. Тепер Президент має подати, а Верховна рада ухвалити ще один законопроект, який має містити лише одну норму - передбачити створення Вищого антикорупційного суду.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую