ye-logo.v1.2

Депутатська недоторканність – Рада ухвалила рішення

Політика 3353
Депутатська недоторканність має зникнути з 1 січня 2020 року
Депутатська недоторканність має зникнути з 1 січня 2020 року. Фото: колаж автора

За зняття недоторканності проголосували 373 депутати.

Сьогодні, третього вересня, відбувається друга сесія Верховної Ради України парламенту дев’ятого скликання, в якому є десять представників від Хмельниччини. І першим же питанням порядку денного парламентського засідання стало прийняття Закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) за №7203. Для його ухвалення необхідно було отримати підтримку 300 депутатів. Рада ж підтримала його 373 голосами.

Відзначимо, що всі народні депутати України, які представляють Хмельниччину, також проголосували «за».

Нагадаємо, законопроєкт №7203 був зареєстрований ще у парламенті попереднього скликання президентом Петром Порошенком. Він передбачає виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентарям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради.

Конституційний суд України ще в червні 2018 року визнав цей законопроєкт конституційним. І ось сьогодні парламент ухвалив ці зміни.

Прийняті зміни набудуть чинності з першого січня 2020 року. Відзначимо, що в статті 80 Конституції України залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую