ye-logo.v1.2

Закон про імпічмент: не всі нардепи від Хмельниччини підтримали його

Політика 3641
Результати голосування за проєкт Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) за №1012
Результати голосування за проєкт Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) за №1012. Фото: youtube.com

На прийняття проєкту Закону Верховній Раді України знадобилося менше, ніж півгодини.

Сьогодні, 10 вересня, парламент 245 голосами підтримав у цілому проєкт Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) за №1012. І хоч опозиція вимагала розглядати поданий проект за повною процедурою, щоб мати змогу подати поправки до другого читання, більшістю голосів його прийняли в цілому.

Як пише «ВВС Україна», документ в загальних рисах повторює конституційну процедуру імпічменту, яка передбачає голосування спочатку 226 голосів, потім 300, а також фінальне голосування аж 338 депутатами.

Згідно з документом, президента можуть усунути з посади в порядку імпічменту винятково у випадку вчинення ним державної зради або іншого злочину. Також для оголошення імпічменту потрібні позитивні висновки Конституційного та Верховного суду. Парламент попереднього скликання схвалював закон про тимчасові слідчі комісії, який також унормовував процедуру імпічменту. Проте той документ так і не підписав президент Володимир Зеленський.

Відзначимо, що не всі нардепи від Хмельниччина підтримали проєкт за №1012. Так, представники пропрезидентської фракції «Слуга народу», за оприлюдненими даними електронного голосування на парламенстькому сайті, натиснули на кнопку «за». Це Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук, Денис Монастирський, Володимир Ватрас та Юрій Заславський. Позафракційний Сергій Лабазюк утримався, як і Віктор Бондар з депутатської групи «За майбутнє». Його колега по депгрупі – Олександр Герега – не голосував.

Нагадаємо, третього вересня Верховна Рада України внесла зміни до Конституції в частині депутатської недоторканності, які набудуть чинності з першого січня 2020 року.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую