ye-logo.v1.2

Е-декларації запрацювали, а в Києві вимагали Конституційний Суд піти у відставку

Політика 1351
30 жовтня під стінами КСУ відбувся мітинг із вимогою, щоб судді пішли у відставку
30 жовтня під стінами КСУ відбувся мітинг із вимогою, щоб судді пішли у відставку. Фото: Вікторія Герасимчук/LB.ua

Крапку в справі ставити зарано.

Вчора, 29 жовтня, ввечері, Національне агентство з питань запобігання корупції забезпечило відкритий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій, який був закритий днем раніше. Доступ закрили на підставі рішення Конституційного суду від 27 жовтня, а відкрили, виконуючи розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 жовтня.

Нагадаємо, рішенням КСУ, за конституційним поданням 47 нардепів, серед яких і представник від Хмельниччини Віктор Бондар, низка положень антикорупційного законодавства були визнані неконституційними. Зокрема статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Через що доступ до реєстру декларацій був закритий. Крім того, Національне антикорупційне бюро України заявило, що усі кримінальні провадженння про недстовірне декларування мають бути закритими.

В Європейському Союзі заговорили про можливість тимчасового скасування безвізового режиму з Україною. А президент України Володимир Зеленський скликав позачергове засідання Ради Національної безпеки та оборони, після чого вніс до Верховної Ради законопроєкт. Ним пропонується припинити повноваження суддів КСУ, а визнати скандальне рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції». Та, як пише «Радіо Свобода», Конституція чітко визначає підстави для звільнення суддів КСУ.

Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку. Крім того, Конституція чітко визначає, що рішення та висновки КСУ є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені. Проте законопроєктом президента пропонується не виконувати рішення КСУ та повернути дію окремих положення антикорупційного законодавства, які суд визнав неконституційними.

А тим часом сьогодні, 30 жовтня, в Києві під стінами Конституційного Суду пройшла акція протесту. Учасники якої вимагали суддів піти у відставку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую