ye-logo.v1.2

Хто може очолити Хмельницьку обласну раду

Політика 3854
7 грудня Хмельницька обласна рада має обрати голову
7 грудня Хмельницька обласна рада має обрати голову. Фото: з архіву

Голову облради обиратимуть сьомого грудня.

У понеділок, сьомого грудня, відбудеться перша сесія новообраної Хмельницької обласної ради. Що очікує на новообраних депутатів? Вибори голови облради! А претендуватимуть на цю посаду, за даними джерел сайту «Є», декілька обранців.

Жодна з семи політичних сил, представники якої «зайшли» в ради восьмого скликання, немає монобільшості. А відтак, щоб їхнього представника обрали головою Хмельницької обласної ради, потрібно домовлятися з іншими.

Враховуючи те, що голосування буде таємним, виборцям навряд чи вдасться зрозуміти, яка партія якого кандидата підтримали. Хіба що власні версії доведеться висувати. Утім, станом на ранок 3 грудня, в кулуарах обласної влади обговорювалися чотири-п’ять кандидатур, які, можливо, вже 7 грудня претендуватимуть на посаду голови обласної ради.

За даними джерел сайту «Є», лідери виборчих перегонів «Команда Симчишина» та «За майбутнє», які за результатами виборів 25 жовтня отримали по 13 мандатів, висуватимуть своїх кандидатів. Але «не розкривають карти». Щоправда, слід зауважити, що й інші партії поки тримають інтригу не лише в питанні, кого підтримуватимуть, а й кого висуватимуть та чи матимуть взагалі свого кандидата.

Всю таємничість, мабуть, можна пояснити процесом домовленостей. Адже переможе той, хто набере не менше 33 голосів. Така норма міститься в статті 81 регламенту Хмельницької обласної ради, де вказано: «Голова ради вважається обраним, якщо за нього проголосувало більше половини депутатів від загального складу ради». А в раді нового скликання – 64 депутати. Тому слід набрати 33 «за», щоб очолити облраду.

За таких обставин, процес домовленостей стає дуже важливим. Тим паче, що голосування таємне, а відтак є можливості для маневрів навіть серед однопартійців.

Кого ж «сватають» у кандидати на посаду голови облради?

Ймовірною кандидатурою від «Команди Симчишина» називають вже ексзаступника міського голови Хмельницького Володимира Гончарука. Він, нагадаємо, написав заяву на звільнення з посади з другого грудня. Утім, інші джерела кажуть, що в команді мера ще розмірковують, чи робитимуть ставку саме на Володимира Володимировича, чи висунуть когось іншого. Жартома, а може й ні, додають: «У понеділок на сесії побачите». Водночас, ряд співрозмовників, з якими поспілкувалися журналісти сайту «Є» запевняють, що «Команда Симчишина» висуватиме саме Володимира Гончарука.

Від партії «За майбутнє» посаду голови облради, кажуть, «штурмуватиме» Іван Гладуняк, який в 2006-2010 роках обіймав цю посаду. Обговорювали в кулуарах облради й те, що від цієї політсили на вибори голови піде Віолетта Лабазюк, дружина нардепа Сергія Лабазюка, який відмовився від мандату обласного депутата. Утім, схоже, у «майбахів» (так називають партію «За майбутнє» у політчиних колах) вирішили зробити ставку на Івана Васильовича.

По 10 депутатів до Хмельницької облради завели «За конкретні справи» та «Слуга народу».

У «конкретних», якщо брати до уваги те, що під час виборів було багато розмов (щоправда, фактів не було) про «поглинання» командою нардепа Олександра Гереги обласної «Батьківщини», також є шанси на успіх. Адже, якщо уявити підтримку «тимошенківців», то теоретично кандидат від партії «За конкретні справи» матиме ще додаткові сім голосів (стільки мандатів отримала «Батьківщина»). Звісно, за умови, що всі депутати від «Батьківщини» підтримають кандидата від партії «За конкретні справи», але схоже впевненості в цьому немає. Голосування ж таємне. Утім, якщо «герегівці» й висунуть свого кандидата, то це, за нашими джерелами, будуть або депутатка вже минулого скликання Уляна Ткаченко, або її колега про фракції Вадим Лозовий. Хоча, за даними наших джерел, «конкретні» можуть домовлятися з іншими не стільик про підтримку голосів на посаду голови, а про те, щоб їхній кандидат був першим заступником голови облради. Нагадаємо, у раді минулого скликання цю посаду обіймала інша представниця цієї політсили Неоніла Андрійчук.

Пропрезидентська партія «Слуга народу» не виключено, що також висуватиме на голову обласної ради свого представника. А серед кандидатів на посаду голови облради від цієї політсили називають діючого народного депутата Сергія Мандзія. Та для того, щоб взяти участь у «змаганнях» сьомого грудня, він має відмовитися від мандату народного депутата. Станом на 14.00 третього грудня Сергій Мандзій не заявляв про складання депутатських повноважень. Водночас, не писав і заяви про відмову від мандата депутата Хмельницької обласної ради. За законодавством, сьогодні, третього грудня, останній день, коли Сергій Володимирович може подати документи на реєстрацію депутатом обласної ради. Тобто, визначитися, чи залишається в парламенті, чи «переїжджає» в обласну раду.

Чи висуватимуть своїх кандидатів на посаду голови облради інші політсили - «Європейська Солідарність» (7 депутатів), «Батьківщина» (7 депутатів), «Радикальна партія Олега Ляшка» (4 депутати), - невідомо. У політичних кулуарах кажуть: «Скоріше ні, ніж так. Але 7 грудня побачимо».

Не виключено й також, що жоден із кандидатів не набере необхідних 33 голоси. І тоді піде новий процес домовленостей, який може перейти і в блокуванні трибуни, і навіть в призначення дати голосування на інший день.

Зазначимо, що сайт «Є» планує транслювати сесію Хмельницької обласної ради 7 грудня. Стежте за анонсами та підписуйтеся на наш канал в «Youtube».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую