ye-logo.v1.2

Нардеп Лабазюк прокоментував відкриття кримінального провадження проти нього

Політика 2717
Нардепа та його спільника підозрюють за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України
Нардепа та його спільника підозрюють за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Фото: Сергій Лабазюк / фейсбук

Можновладець заперечує факт злочину та можливо позичить гроші на заставу

Народний депутат Сергій Лабазюк, якого сьогодні взяли під арешт з можливістю застави у розмірі 40 мільйонів гривень, прокоментував відкриття кримінального провадження проти нього. Текст був опублікований на сторінці нардепа в фейсбуці. Інформація, висвітлена у дописі, є офіційною, підтвердили журналістам сайту «Є ye.ua» у пресслужбі політика.

У цій публікації Сергій Лабазюк стверджує, що він не надавав і не отримував хабаря. Підкреслює, що низка джерел некоректно писали заголовки, у яких вказували статтю, яка не має відношення до інкримінованого йому правопорушення:

«Неправомірна вигода по статті 368 Кримінального кодексу України мене не стосується, хоча багато джерел некоректно писали заголовки. В мене немає ні повноважень, ні бажання мати такі «подарунки». Детективи НАБУ порушили щодо мене провадження за статтею 369 Кримінального кодексу України - тобто пропозиція надання вигоди».

За його словами, прокурори не мають підстав звинувачувати його, бо у листуваннях та під час зустрічей з топпосадовцями у сфері відновлення, доданих до матеріалів справи, не зустрічається підстав висувати якість звинувачення. Водночас нардеп обурений тим, що «на першій зустрічі на яку високопосадовці запросили з власної ініціативи, вони вже були з мікрофонами та самі натякали на якісь цифри»:

«Справа точно не стосується питання справедливості. Це відверта провокація підкупу, тобто дії службової особи з підбурення пропонування неправомірної вигоди - за яку, згідно зі статтею 370 Кримінального кодексу України сам провокатор має сісти за ґрати. Очевидно, що детективи вирішили зробити гарну картинку для медіа і замість складної роботи розкриття системної корупції – самі спровокували підбурення до хабаря, користуючись закритістю тендерів та державних замовлень, які посадовці-підбурювачі самі та створили».

Підсумовуючи, Сергій Лабазюк закликає не робити поспішних висновків і стверджує: «Коли медійний «хайп» себе вичерпає і піде реальний розгляд матеріалів справи – я впевнений, що доведу свою невинуватість».

Детальніше про справу

21 листопада Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у нардепа Сергія Лабазюка та висунуло підозру у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. За даними слідства, у серпні 2023 року народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, який також володіє будівельним та аграрним бізнесами, звернувся до високопосадовців зі сфери відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 мільярд гривень. За це він пообіцяв «винагороду» у 3-5 відсотків від вартості кожного підряду.

Слідчі встановили, що для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора підконтрольної йому компанії «Ю АР Ді Українські дороги». Вже після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат, кажуть слідчі, через свою «довірену людину» намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Нардепа та його спільника підозрюють за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна або без неї.

Перше засідання суду, на якому відбувся розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу Сергію Лабазюку, відбуло 24 листопада. Суд встиг розглянути лише частину справи, тому призначили продовження розгляду на понеділок 27 листопада. Вже 28 листопада нардепові обрали запобіжний захід – тримання під вартою до 21 січня 2024 року з можливістю внесення застави у розмірі 40 мільйонів. 

Після судового засідання в коментарі «Радіо Свобода» Сергій Лабазюк сказав, що не має 40 мільйонів, однак схиляється до того, щоб внести заставу – гроші планує позичити.

Його спільнику запобіжний захід обрали 24 листопада. Згідно з рішенням суду, він також буде знаходитись під арештом до 21 січня, однак з альтернативою внесення застави вже у розмірі 12 мільйонів 78 тисяч гривень.

Читайте також: У Хмельницькому перинатальному центрі виявили близько 5 мільйонів непродуктивних витрат

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую