ye-logo.v1.2

«Якою ви бачите нинішню роль органів місцевого самоврядування?» -

Політика 2685

запитали ми у депутатів рад різних рівнів

Василь Кравчук, народний депутат України, фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина»:

«Для того, щоб щось робити, повинні бути три складові. Перша – бажання, яке в наших представників органів місцевого самоврядування є. Друге – план, який також є. І третя складова – можливості, тобто кошти, яких ні в кого немає. Нині стан, в якому перебуває місцеве самоврядування, доволі плачевний. Майже у всіх бюджети йдуть на найнеобхідніші витрати – заробітну плату та енергоносії. А грошей на розвиток соціальної сфери, освіти, культури, медицини, молоді, спорту немає. Все через те, що у нас така формула формування дохідної частини бюджетів. Пригадуєте, два з половиною роки тому Юлія Тимошенко збирала всіх сільських голів та презентувала бюджетний кодекс. Він мав би стати революцією для місцевого самоврядування, адже левова частина податків залишалася б на місцях. Тоді можна було б говорити і про ремонт доріг, які знаходяться в комунальній власності, і про соціальну сферу, і про розвиток культури, спорту тощо. Але це не втілилося в життя, бо до влади прийшли чиновники, яких не влаштував такий проект кодексу, оскільки їхня роль зводиться до того: «А що ж вони робитимуть, що ділитимуть, звідки братимуть «відкати»?

Михайло Сімашкевич, міський голова Кам’янця-Подільського від партії «Сильна Україна»:

«Ми вже можемо похвалитися деякими надбаннями. Зокрема, у комунальному секторі великий наголос робиться на питаннях запровадження ефективного муніципального енергоменеджменту, енергоаудиту, проведення комплексних заходів задля зниження енергоспоживання, поширення практики ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків), яка за 15 років не дала жодного збою в країнах Східної Європи (таких як Чехія, Польща, Угорщина). І чимало кроків нами вже зроблено. Освоюємо кредит Світового банку на модернізації мереж водопостачання, що дасть і значну економію енергоресурсів. Наше місто – піонер з утеплення фасадів багатоповерхового житла, причому ці проекти реалізуються за участі громади та влади «50 на 50». Дев’ять будинків утеплено цьогоріч, ще 25 - у черзі. Так само чи не найкраще в Україні розвиваємо ОСББ, у нас їх майже сотня. Я хотів би, аби кожен мешканець навчився бути господарем власного міста – економним, розумним, передовим, мислячим власником».

Володимир Постовий, депутат обласної ради від ВО «Свобода»:

«Місцеве самоврядування – це єдиний орган, який може працювати на народовладдя. Вважаю, що це єдина надія на те, що в Україні може бути демократія. Адже Верховна Рада, Кабінет Міністрів, суди повністю узурповані і лише завдяки представникам місцевого самоврядування існує інша думка від тієї, яку пропагує влада. На місцях могли б ефективніше виконувати свою роль, якби в багатьох радах не було «тушок», якби депутати були принциповими, не зрадили своїх виборців та дотримувалися тієї політичної позиції, з якою йшли на вибори. На Хмельниччині, до прикладу, депутати дозволили владі узурпувати обласну раду та перетворили сесії на фарс, адже рішення приймають без обговорення, блискавично, за помахом руки, не думаючи про наслідки в майбутньому».

Петро Лабазюк, депутат Волочиської районної ради від Народної партії:

«Те, що органи місцевого самоврядування потрібні, нікого переконувати не варто. Вони повинні бути і працювати. Інша справа, що у деяких питаннях недопрацьовують. І не тому, що ми, депутати, не хочемо чогось зробити. Уся справа — у фінансуванні. Немає грошей, то й зробити нічого не можемо. Щоб ми могли втілити у життя усі плани й потреби виборців, органи місцевого самоврядування потрібно краще фінансувати. Роль місцевого самоврядування у тому, щоб на сесіях спільно вирішувати, куди виділити гроші, й чітко контролювати, аби їх використали за призначенням. Так само — працювати з виборцями, щоб знати усі проблеми».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую