emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Серпня 2012 Ксенія Мацкевич 1830

Найцікавіша пригода літа в Україні або «Знай, що ти п’єш!» — проінформований, значить — озброєний
Підсумки першої всеукраїнської екологічної експедиції «Знай, що ти п’єш!»: більше 5 тисяч кілометрів маршруту, 12 добровольців, відібраних із 300 Інтернет-кандидатур, більше 200 проаналізованих проб питної води по всій Україні, два тижні ночівель просто неба та низка чудових фоторепортажів із різних регіонів України.

Наприкінці липня завершила свою роботу перша всеукраїнська екологічна експедиція «Знай, що ти п'єш!». Дев’ять позашляховиків і мобільна лабораторія з 10 по 24 липня пройшли більше 5 тисяч кілометрів за маршрутом Київ – Новоград-Волинський – Житомир – Рівне – Луцьк – Львів – Івано-Франківськ – Кам’янець-Подільський – Чернівці – Хотин – Бар – Немирів – Вінниця – Кіровоград – Одеса – Очаків – Херсон – Крим – Запоріжжя – Донецьк – Харків – Дніпродзержинськ – Полтава – Лубни – Золотоноша – Черкаси – Кременчук – Прип’ять і знову Київ. Учасники експедиції дізнавались у місцевих жителів, звідки ті використовують питну воду та брали проби води з кранів, криниць, колонок, джерел, бюветів, а команда хіміків аналізувала їх в мобільній лабораторії. Результатом стала перша інтерактивна мапа України з результатами аналізів проб води (http://www.watermap.com.ua/) зі спеціальними мітками: червоні мітки означають суттєве перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) бодай за одним показником, жовті — невелике перевищення ГДК і зелені — всі показники в межах норми. В червоних і жовтих мітках також можна знайти примітки щодо хвороб, яким сприяють понаднормові показники.

Організатором екологічної експедиції «Знай, що ти п'єш!» і створення інтерактивної «Мапи води України» стала торгівельна марка «Бар’єр», яка в липні минулого року провела подібну експедицію в Росії — від витоку Волги в Тверській області до гирла Волги біля Каспійського моря в Астрахані — і таким чином започаткувала складання «Мапи води Росії» (http://www.watermap.ru/map).
«Вода є постійним об’єктом нашої уваги з суто професійної точки зору виробника фільтрів для води, — розповідає директор з маркетингу ТМ «Бар’єр», координатор і учасник експедиції Андрій Войнов. — В той же час ми вважаємо, що люди повинні мати вільний доступ до інформації про реальний стан питної води, якою вони користуються та застережень щодо її регулярного вживання, якщо такі є. Ми раді, що нашу ініціативу підтримали як окремі люди, так і низка компаній».
І дійсно, цей проект об’єднав дуже різних людей та компанії. Партнерами проекту стали компанія Білайн, розважальний портал «Рычаг» і корпорація 3М — кожен доклав зусиль до реалізації проекту в рамках своєї професійної компетенції. Наприклад, корпорація 3Мтм не лише яскраво маркувала всі машини написами з назвою експедиції «Знай, що ти п’єш!» та логотипами організаторів і партнерів проекту, але й потурбувалася про безпеку руху вночі: на кожен позашляховик було нанесене контурне маркування — спеціальна стрічка із високоінтенсивної світлоповертаючої плівки 3Мтм, яку добре видно вночі в світлі фар.
«Це дуже важливий проект, оскільки проблема якості води та, особливо, доступу до інформації про неї сьогодні для України неймовірно актуальна. — коментує рішення компанії долучитися до проекту Віталій Купчак, керівник групи продажів і маркетингу підрозділу візуальних комунікацій корпорації «3М Україна». — І нам дуже приємно, що ми змогли забезпечити не лише впізнаваність екіпажів експедиції «Знай, що ти п’єш!», але й підвищити безпеку нічного пересування груп автомобілів — адже групи екіпажів часто приїздили до нової стоянки вже поночі».

Учасниками авто екіпажів стали 12 добровольців, відібраних із близько 300 кандидатів через сайт проекту www.watermap.com.ua, команда забезпечення та відео-оператори, а також — гості експедиції: співачка, письменниця і журналістка Ірена Карпа, українські й російські представники ЗМІ та блогери. Завдяки останнім в українській та російській блогосферах з’явилася низка фоторепортажів, після яких важко не спокуситися на поїздку Україною.
Експедицію також підтримала співачка Руслана. Пошкодувавши, що сама не може бути присутньою в цій поїздці, опублікувала у своєму блозі відео привітання учасникам екологічної експедиції «Знай, що ти п’єш!» від себе та свого чоловіка і продюсера Олександра Ксенофонтова (http://blog.ruslana.ua/?p=5860&language=uk). Вони на власному досвіді відчули проблему отримання інформації про характеристики води при облаштуванні власного будинку під Києвом.
«Я з водою досить близько зв’язаний останні 3-4 роки. Ми почали будувати власний будинок і у цьому будинку одним із найважливіших компонентів є вода. Чиста вода — чиста душа, чистий настрій, чисті помисли. Все чисте починається з чистої води. Оцієї чистої води нам дуже не вистачає. Ми вже ту воду наштовхали такою кількістю бруду, такою кількістю продуктів нашої недбалості, що чиста вода для нас наче чисте золото. Тому для мене важливо й цікаво дізнатися результати експедиції» — сказав Олександр Ксенофонтов.

А результати, на перший погляд, виглядають невтішними: «Мапа води України», яку днями поповнили заключні результати експедиції, виглядає переважно червоно-жовтою, особливо на сході України та в Криму. Та хоча в окремих «точках» результати аналізів лякають, насправді не все так жахливо — хоча проби води аналізувались за десятком показників (жорсткість, залізо, фториди, нітрати, поверхнево активні речовини, мікробіологічні показники тощо), у більшості випадків серед проаналізованих проб норми перевищено лише за одним-двома показниками, які можна покращити, використовуючи відповідні фільтри.
Як і очікувалось, на першому місці за частотою перевищення норм серед проаналізованих проб стоїть жорсткість води, яка передовсім залежить від вмісту в ній розчинених солей кальцію та магнію — це явище природне. А от те, що у багатьох випадках, як вода з криниць і джерел, так і з водогонів понад усякі норми насичена продуктами життєдіяльності людини, простіше кажучи — різним лайном (показник — ОКБ), свідчить лише про наше безвідповідальне ставлення до води, яка може давати життя, а може бути джерелом важких інфекційних захворювань.
Інтерактивна мапа з результатами аналізів проб води, створена в рамках проекту, є лише першим кроком до створення повної мапи води України — кожна людина повинна знати, що вона п’є.
Проект продовжується — приєднуйтесь!
«Знай, що ти п’єш!» — проінформований, значить — озброєний.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.58
39.6
42.26
42.27

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо