emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Червня 2015 Інна 1753

Холестерин – будівельний матеріал нашого організму
Серед основних причин хвороб серцево-судинної системи часто називають підвищений рівень холестерину. Медики і дієтологи застерігають від вживання продуктів, що містять цю речовину. Але не всі знають, що холестерин служить основним будівельним матеріалом для нашого організму, і його нестача може негативно вплинути на здоров’я та емоційний стан людини.
Холестерин потрібен мозку і кісткам
Про холестерин сперечаються давно. З одного боку, він життєво необхідний для нормального функціонування організму, а з іншого – підвищений його рівень володіє руйнівною дією на судини. Отже, холестерин буває як «хороший», так і «поганий», а його рівень в крові в значній мірі залежить від нашого харчування і способу життя.
Холестерин є речовиною, що належить до ліпідів – жироподібних органічних сполук, нерозчинних у воді. Більше 80% холестерину виробляється в нашій печінці, інша частина надходить в організм разом з продуктами харчування. В організмі холестерин поєднується з жирними кислотами і створює з білками крові ліпопротеїди – важливі для життєдіяльності сполуки. Залежно від того, якої якості ці жирні сполуки, холестерин стає для нас корисним або шкідливим.
Користь холестерину у тому, що він є найважливішою складовою клітинних мембран, бере участь у виробленні багатьох важливих гормонів, жовчних кислот і вітаміну D. Він потрібен для підтримання і ефективного функціонування імунної та нервової систем, а також для нормального росту кісток. Однак організм потребує лише в невеликій кількості такої речовини, як холестерин.
- Щоб нормально функціонувати, нашому організму потрібна певна кількість холестерину. Якщо рівень його підвищений, то результатом можуть стати серйозні проблеми зі здоров’ям. Рівень холестерину в організмі не повинен перевищувати 4,5 ммоль на літр, – каже завідуюча терапевтичним відділенням поліклініки № 2 Людмила Фурманюк.
Правильне харчування – і ви у безпеці
Всім відомо, що в результаті споживання жирної їжі в крові підвищується рівень холестерину. Це може призвести до серцево-судинних захворювань.
- Поганий» холестерин починає відкол адатися у вигляді бляшок на стінках судин, артерій, аорти, які живлять серце, мозок та інші органи. Судини звужуються, обмежується кровопостачання. Як наслідок – атеросклероз судин, що загрожує інсультом чи інфарктом, – пояснює Людмила Фурманюк. – Пацієнтам з підвищеним рівнем холестерину призначають статини – препарати, що знижують швидкість формування атеросклеротичних бляшок і звуження коронарних судин за рахунок зниження рівня холестерину.
Аби уникнути захворювань серцево-судинної системи, варто переглянути свій раціон і обмежити вживання продуктів, що містять велику кількість холестерину. До них належать: вершкове масло, сало, яєчний жовток, печінка, сметана та інші.
У м’ясі на грилі холестерину менше
М’ясні продукти, як відомо, також містять холестерин. У білому м’ясі його менше, у червоному – більше. Проте відмовлятися від нього не варто, адже це джерело білка. І якщо ви не уявляєте свій раціон без шматочка смаженого м’яса, тоді краще приготуйте його на грилі. Під час смаження на відкритому вогні частина холестерину знищується. Перед тим як покласти страву на гриль, бажано її замаринувати, адже у м’ясі та рибі, витриманих у маринаді хоча б 30 хвилин, міститься менша кількість потенційно небезпечних речовин, які утворюються при приготуванні їжі з використанням високої температури. Для маринаду можна використати оцет, зелень, спеції, лимонний сік або ж вино.
Щоб зменшити утворення канцерогенів, слід готуватии м’ясо на повільному вогні. Перед приготуванням з нього необхідно зрізати весь зайвий жир. Вугілля треба змістити до країв гриля, а м’ясо розташувати в центрі. До готової страви додати свіжі овочі та зелень.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо