emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Липня 2015 Майданюк Олег 1031

Експерти: відсутність опору русифікації призвело до окупації Криму та Донбасу

10 липень 2015 at 12:38 AM
Майданюк Олег

Від Олександра Незванна - 09.07.2015
http://voicecrimea.com.ua/main/mainnews/eksperti-vidsutnist-oporu-rusifikaci%D1%97-prizvelo-do-okupaci%D1%97-krimu-ta-donbasu.html
Саме такого висновку дійшли учасники презентації аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2014-2015 роках», після обробки результатів соціологічного дослідження. «Цим дослідженням ми хочемо привернути увагу держави до того, що русифікація населення веде до війни, окупації та розколу країни», — констатував один з учасників презентації, співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда. Він також зауважив, що суспільство має усвідомити цю загрозу, оскільки нинішній конфлікт на Донбасі і окупація Криму стали можливими через те, що 20 років Україна не опиралася русифікації.
У свою чергу голова Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун зазначив, що на сьогоднішній день на окупованих територіях відбувається тотальна русифікація населення. Зокрема в Криму день за днем знищуються виплекані та створені громадськістю за роки незалежності україномовні школи і класи, які, за весь час свого існування, не мали жодної підтримки власної держави. «Державі треба була створювати на півострові умови для забезпечення прав кримчан на освіту, культуру, інформаційний простір державною мовою. Нажаль, єдиною спробою української влади змінити ситуацію став підписаний у 2006 році Указ Президента України Віктора Ющенка про будівництво в Криму п’яти україномовних шкіл. Але все залишилось на папері, оскільки слова не були підкріплені фінансами. Тому, власне, завдяки зусиллям громадськості створювалися класи, школи, видавалася література, газети», — констатував Андрій Щекун.
Також він повідомив, що на сьогоднішній день фактично знищені понад 500 класів з українською мовою навчання та сім україномовних шкіл. «В україномовній Сімферопольській школі-гімназії залишили лише одну вертикаль з 1 по 9 клас. При чому ці діти у 10 та 11 класах повинні будуть навчатися виключно російською мовою, згідно з російськими законами. У Бахчисарайській загальноосвітній школі № 4 знищили всі україномовні класи: їх розформували, а дітей розділивши на групи розпорошили між російськомовними класами», — констатував керівник «Українського дому».
Він також розповів про складну ситуацію з україномовною освіту і на території окупованого Донбасу. Соціологічне дослідження зафіксувало три хвилі русифікації, які відбулися протягом досить короткого часу. «Перша хвиля відбулася на початку навчального року у вересні-жовтні, коли було зменшено обсяг викладання української мови і літератури, але тоді ще не зважувалися на повне знищення україномовну освіту у школах. Друга хвиля була в січні 2015 року, коли у більшості шкіл українську мову примусово перевели на російськомовні стандарти, а «Історію України» як предмет взагалі заборонили викладати. «Третя хвиля русифікації на Донбасі відбувається зараз, зокрема, 29 травня батькам дітей, які навчалися в донецькій школі з українською мовою навчання, наказали негайно написати заяви, щоб взагалі ліквідувати цю школу», — розповів Андрій Щекун.
Русифікація України триває
«Незважаючи на Революцію гідності і патріотичний підйом, в Україні триває повзуча русифікація», — зазначив Тарас Шамайда. Адже згідно з аналітичним оглядом, який базується на даних державної статистики, соціології та власних моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України, і надалі продовжує зменшуватися частка україномовних газет та журналів, також присутність російської мови домінує на телебаченні та у радіоефірі. «За 2014 рік українською мовою надруковано 29,5% газет. З журналами та іншими періодичними виданнями ситуація взагалі катастрофічна – лише 9,9%, натомість у 2010 році українською друкувалося майже 20%»,- сказав учасник презентації, координатор проекту «Становище української мови», Олег Майданюк. Він також розповів, що в Україні за минулий рік лише 55% книг надруковано державною мовою. Що ж до телебачення, то у прайм-тайм українці слухають 44% російськомовних продуктів, а україномовних лише 30%. При цьому продовжується зростання двомовних ефірів – майже 30%.
На думку експертів ці не втішні цифри повинні стати поштовхом для влади щодо вироблення необхідних кроків задля зміцнення державної мови, аби захистити власне майбутнє та майбутнє своїх громадян. Оскільки, як доводить аналітичний огляд, існує пряма залежність між мовою людини та сприйняттям нею російської пропаганди.
Співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда переконаний, що ключовим негативним чинником, який стимулює витіснення української мови з найважливіших суспільних сфер, є «мовний закон Ківалова-Колесніченка». «Нам необхідно скасувати русифікаторський закон Ківалова-Колесніченка, про це треба говорити відверто на рівні парламенту, на рівні експертів. Цей закон діє в інтересах Путіна», — констатував він.
Повний звіт та інфографіку можна переглянути за посиланням:
http://dobrovol.org/article/334/

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо